Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar la seva experiència com usuari mentre es navega. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració del seu navegador o obtenir més informació de la política de cookies.
Accepto
Actualitat

Cercador

Menú

La mirada de gènere i el binomi Orient/Occident donen la volta a la cèlebre pintura d'Ingres La gran odalisca

04/12/2017

Què passaria si la gran odalisca pintés la dona d'Ingrés? Aquest és el punt de partida (i també el títol) del nou Aparador que es desenvoluparà a partir de desembre. Ens proposa intercanviar pintor i retratat, des de la crítica social i de gènere, tot prenent com a punt de partida l'obra La gran odalisca, de Jean Auguste Dominique Ingres.

La tercera intervenció (Línia de fuga 3) del cicle de l'Aparador D'enamorar-se així, dequivocar-se així, d'exposar-se així, a cura d'Experimentem amb l'ART, és el projecte Què passaria si la gran odalisca pintés la dona d'Ingres?, que consisteix en la organització d'un taller d'arts plàstiques per a dones musulmanes de Mollet. El curs oferirà unes nocions bàsiques de dibuix, pintura i noves tècniques mixtes per proposar, després, un exercici: convidar les participants a retratar dones occidentals.

El projecte de l'artista Raquel Friera prova d'omplir simbòlicament un buit en la Història de l?art: la gairebé total absència de mirades i representacions de la dona occidental des d'Orient. D'aquesta manera, invertim críticament dues tendències en la Història de la pintura: ja no serà Occident qui representi i retrati Orient, sinó al revés; ja no seran homes els qui pintin dones, sinó dones pintant dones.

Raquel Friera
Friera combina una mirada crítica envers l'economia amb la consciència de gènere. En aquesta perspectiva, l'artista ha reflexionat sobre la presència de les dones en els espais públics, realitzant instal·la¬cions sonores a les places i carrers d'Istanbul i del Prat de Llobregat. Actualment duu a terme una recerca sobre la representació de la dona als països musulmans i a Occident, revisant la Història de l'art i els fantasmes col·lectius sobre Orient.

La LF/3 Què passaria si la gran odalisca pintés la dona d'Ingres? es desenvoluparà de desembre a març del 2018.
 


Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès