La col·lecció viscuda, la vida pintada. Abelló 100 anys dona el tret de sortida a l’Any Abelló Amb la inauguració de l’exposició La col·lecció viscuda, la vida pintada. Abelló 100 anys, que des del 16 de desembre fins al 18 de juny de 2023 acollirà el Museu Municipal Joan Abelló, s’inicien un seguit d’activitats i exposicions fins al desembre de l’any vinent per commemorar aquest centenari i reivindicar la figura del polifacètic pintor i col·leccionista d’art molletà. https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

La col·lecció viscuda, la vida pintada. Abelló 100 anys dona el tret de sortida a l’Any Abelló

Amb la inauguració de l’exposició La col·lecció viscuda, la vida pintada. Abelló 100 anys, que des del 16 de desembre fins al 18 de juny de 2023 acollirà el Museu Municipal Joan Abelló, s’inicien un seguit d’activitats i exposicions fins al desembre de l’any vinent per commemorar aquest centenari i reivindicar la figura del polifacètic pintor i col·leccionista d’art molletà.

La col·lecció viscuda, la vida pintada. Abelló 100 anys dona el tret de sortida a l’Any Abelló.
Autoretrat

Amb prop d’un centenar d’obres, fotografies i objectes provinents de la col·lecció del Museu i de col·leccionistes particulars, l’exposició posa la mirada en com conflueixen en la figura de Joan Abelló la vocació per la pintura i la passió per la col·lecció i com de difícil és destriar on comença una i on acaba l’altra. 

La col·lecció viscuda, la vida pintada. Abelló 100 anys és un passeig pels llocs, les persones i els objectes que el van fer com a artista i col·leccionista. Un tot que, aquest gran amant de Mollet, va començar a somiar l’any 1946 quan de ben jove ja proclama la seva il·lusió per tenir un museu. 

Tot just iniciar la visita, el primer que veiem és un dels objectes de la seva col·lecció: una cadira de barberia des d’on comencem a assistir a la construcció del seu jo.

Una de les singularitats de l’artista són els autoretrats. Se’n fa sovint i demana a centenars d’artistes que el retratin. Alguns d’aquests retrats, que habitualment habiten a la Casa del Pintor, formen part d’aquesta exposició com un mirall més,  del que també formen part els seus referents, Joaquim Mir, Pere Pruna i Carles Pellicer, o el que és el mateix, la sensualitat del color, el valor de la composició i l’amor pel col·leccionisme.

Presentació de la Exposició.jpeg

Per l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, ”l’objectiu d’aquesta exposició és donar a conèixer d’una manera global com aquestes obres dialoguen entre elles i posen de manifest el difícil que és separar l’Abelló pintor de l’Abelló col·leccionista” i ha afegit “serveix per donar el tret de sortida als actes de commemoració que hem programat principalment a Mollet, però també a la resta de Catalunya.”

Per la seva banda, per la regidora de Cultura, Mercè Pérez Piedrafita, “amb aquesta mostra i totes les altres activitats que farem al llarg d’aquest any, Mollet vol posar en valor l’energia, la intuïció i la curiositat d’un dels personatges més emblemàtics del panorama artístic de la segona meitat del segle XX. Volem difondre i apropar a tots els públics l’obra d’una persona que sempre va reivindicar els seus orígens, arribant fins i tot a definir-se com el pintor de Mollet”.

Una de les comissàries de l’exposició, Susana Portell Soldevila, llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha volgut destacar que “amb aquesta exposició queda palès com de la seva pròpia vida en va fer una obra d’art. Hem incorporat obres en les qual veiem objectes de la seva col·lecció i espais estimats i que el van construir com a artista i com a persona. Espais de Mollet, una ciutat que sempre va portar al cor per molt lluny que viatgés”.    

Durant l’acte, l’actor Jordi Coromines acompanyat per la xelista Nuria Conangla, va recitar en directe al Museu Abelló un fragment de l’única obra literària de Joan Abelló,  L’hora del te.

L’exposició està comissariada per Susanna Portell (historiadora de l’Art), Pepa Ventura (directora del Museu), Mireia Ollé (conservadora del Museu) i Victòria Pérez (responsable del catàleg raonat de Joan Abelló).

Es pot visitar els dijous i divendres, de 17 a 20 h (d’abril a octubre), dissabtes, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges i festius, d’11 a 14 h.

Objectius de Desenvolupament sostenible

Etiquetes