Funcionament del CEM https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Funcionament del CEM

Com funciona el CEM 
El CEM és un servei municipal derivat de l'acord entre l'Ajuntament de Mollet del Vallès i la Sala Fiveller de la Parròquia de Sant Vicenç d'aquesta ciutat, signat el 22 de gener de 1994, com a cloenda dels actes de celebració del Mil·lenari de Mollet del Vallès
El CEM es regeix pel reglament aprovat pel Ple de l'Ajuntament el 27 d'abril de 2009 (BOP de Barcelona, núm. 148 22/06/2009), que estableix, entre d'altres, les competències dels òrgans directius i de gestió i les formes de participació ciutadana (amics, col·laboradors, membres d'honor i patrocinadors).
 
El CEM està regit per un Consell Directiu constituït per 4 representants de les institucions fundacionals i 4 representats elegits pel Consell Assessor. Aquesta estructura garanteix l'equilibri democràtic en la pluralitat d'idees entre els membres fundacionals i la participació ciutadana. El Consell Assessor és l'òrgan d'expressió de la voluntat dels col·laboradors i té, entre altres funcions, la d'elegir els seus representants al Consell Directiu.
Ressenya històrica 
El 15 de novembre de 1987, es va presentar el primer volum de la revista Notes, aleshores amb el títol de Mollet del Vallès, Notes històriques. Un volum senzill, amb 58 pàgines i 7 articles fruit de l'esforç i el treball d'un reduït grup d'estudiosos sorgits a redós de la Sala Fiveller de la parròquia de Sant Vicenç de Mollet del Vallès. Aquesta iniciativa va tenir continuïtat i, any rere any, coincidint amb la diada de Sant Vicenç -el patró de la ciutat- van veure la llum els successius volums de Notes.
Presentació de la Revista Notes 2010

El 22 de gener de 1992, en el decurs de la presentació de Notes 5, es van donar a conèixer, traduïts al català, els primers documents que feien referència a la parròquia i el poble de Mollet, els quals dataven de l'any 993. Aquell mateix dia, l'Ajuntament i la Sala Fiveller, en nom de la parròquia, anunciaven la creació de la Comissió organitzadora del Mil·lenari de la ciutat. Del treball conjunt d'ambdues entitats van sorgir els actes de commemoració del Mil·lenari i, d'entre aquest, la publicació del llibre Moledo-Mollet 993-1993. A més a més, l'any 1993, es va gestar el Centre d'Estudis Molletans: la llavor que van plantar, de ben segur sense saber-ho, els impulsors de la revista Notes va trobar, l'any del Mil·lenari, les condicions favorables per germinar.

El 22 de gener de 1994, el rector de la parròquia de Sant Vicenç i l'alcaldessa de la ciutat signaven l'acord formal de creació del Centre d'Estudis Molletans. En aquest mateix acte, es va presentar Notes 7, ja editat pel CEM.

Amb el pas del temps, la revista Notes ha continuat sent el pal de paller que permet la divulgació de les recerques que efectuen les persones que col·laboren amb el CEM. El novembre de 2012 es van celebrar els 25 anys de la presentacio del primer volum de Notes. A aquesta iniciativa, ja consolidada, se n'han afegit d'altres: la publicació de la col·lecció de monografies Vicenç Plantada, la convocatòria de la Beca de Recerca i el Premi Juvenil Vicenç Plantada, i l'organització de les jornades monogràfiques i cicles de xerrades, sortides de camp i visites guiades.

El CEM està adherit a la Coordinadora de Centres d'Estudi de Parla Catalana i a l'Institut Ramon Muntaner i manté estretes relacions de col·laboració amb el Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura i el Museu Abelló.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0