Català | Castellano RSS
Actualitat Notícies

Cercador

Menú

La revista Notes recull l'estudi sobre la indústria de les dues rodes a Mollet

23/01/2018

Cultura

Aquest dilluns, diada de Sant Vicenç, el Centre d'Estudis Molletans ha presentat un nou volum de la revista Notes, amb un monogràfic dedicat a la indústria de la bici i la moto a Mollet, un tema d'estudi inèdit fins al moment.

Enguany el Centre d'Estudis Molletans (CEM) ha publicat el número 33 de la revista Notes i s'ha presentat, com és habitual, en un acte solemne a la Sala Fiveller, el dia de Sant Vicenç. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde i president del CEM, Josep Monràs; el bisbe auxiliar de Terrassa, Salvador Cristau; el nou rector de Mollet, David Abadías; el regidor del CEM Raúl Broto; i del director del CEM, Jordi Bertran.

A més, aquest any Notes ha celebrat els seus 30 anys d'història; tres dècades divulgant el saber i la memòria de Mollet i el Baix Vallès. Una llarga tasca que el regidor de l'àmbit, Raúl Broto, va resumir amb aquestes paraules: "el CEM és el guardià de la memòria de Mollet".

La revista Notes inclou cada any un monogràfic amb un tema central. Aquesta vegada, ha estat la indústria de la bici i la moto a Mollet. "Són moltes les persones que recorden i reviuen amb passió aquells temps però els escrits sobre el tema eren pràcticament inexistents", explicava el director del CEM, Jordi Bertran.

Per aquest motiu l'Ajuntament va considerar oportú estudiar, posar en valor i divulgar la estreta relació que ha tingut Mollet amb el món de la bici i la moto: des dels primer tallers de reparació de bicicletes, que van posar l'embrió de les mítiques marques Derbi i Ducson; a la importància de la indústria auxiliar, que va convertir Mollet en el principal pol de producció; fins al món de la competició al més alt nivell. El monogràfic és una primera aproximació a un àmbit de recerca ampli i complex, que obre les portes a noves aportacions més específiques.

A banda del monogràfic, Notes inclou una miscel·lània amb diversos articles sobre temes relacionats amb Mollet i el Baix Vallès: el nostre passat medieval, les duríssimes vicissituds de la postguerra molletana i de l'exili, una part important de l'ensenyament molletà, amb les monges de Cluny, primer, i després amb la congregació de Lestonnac, la història de la carretera de Badalona i un relat aprofundit sobre l'himne de la ciutat.

L'acte s'ha tancat amb la interpretació a capella de l'Himne de Mollet, a càrrec de la mestra d'educació musical, cantant, pianista i directora de cors Mercè Bertran. I és que un dels articles destacats d'aquest número està dedicat a la història i els valors que reflecteix aquest poema, obra de Joan Ambrós i Lloreda.

Precisament l''alcalde Josep Monràs n'ha destacat la frase, "progrés, virtut i amor, valors tots ells que distingeixen el nostre poble i la tasca que fa el Centre d'Estudis Molletans per preservar la nostra memòria i, per tant, el futur de la gent de Mollet"
 


Enllaços relacionats

Notes 33

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès