Català | Castellano RSS
Actualitat

Cercador

Menú

El testimoni de dues persones que van lluitar a la Guerra Civil en l’anomenada “lleva del biberó” és tema del treball guanyador del XX Premi Vicenç Plantada

09/07/2019

Educació

El Centre d’Estudis Molletans (CEM) ha donat a conèixer aquets migdia el treball guanyador del XX Premi Juvenil Vicenç Plantada. El guanyador ha estat Albert Blasco, de l’Institut Torre de Malla de Parets, amb el treball Del bressol a la batalla. Dos biberons del Baix Vallès.

Del bressol a la batalla. Dos biberons del Baix Vallès, d’Albert Blasco, recull el testimoni de dos joves de Parets i de Mollet que van lluitar a la Guerra Civil en l’anomenada “lleva del biberó”, en què van ser cridats a files joves d’entre 16 i 18 anys. Un d’aquests testimonis és el besavi de l’autor, Antonio Blasco, i l’altre és el molletà Pere Torrents, que va morir el passat mes de desembre. L’autor ha destacat “la dificultat de trobar testimonis i documents i l’objectiu de recuperar la memòria i, sobretot, els valors de justícia i llibertat pels quals molts joves van donar la vida”.

El jurat del Premi també ha volgut reconèixer amb un accèssit el treball Els silencis de les oblidades de Franco, de Carla Alonso i Francina Ramiro, de l’Escola Sant Gervasi. Un treball que recull les vivències de dones que van patir la repressió franquista a Mollet.

El regidor del CEM, Raúl Broto, ha agraït als autors i autores dels treballs presentats la feina “extra” que fan per presentar-se al premi, ja que han de convertir el treball de recerca en un article de divulgació, i ha destacat la qualitat dels treballs d’enguany i la dificultat que ha tingut el jurat per triar el guanyador. Així mateix, ha recordat que el Premi Juvenil ha arribat a la vintena edició, fet que el converteix en un dels premis pioners dels que s’adrecen a treballs de recerca de batxillerat.

El premi per al guanyador ha estat una dotació econòmica de 350 euros i la publicació de l’article al proper número de la revista Notes. També es publicarà a Notes el treball reconegut amb l’accèssit.

El guanyador ha estat escollit entre el total de quatre treballs que s’han presentat enguany al premi:

 

1.    Del bressol a la batalla. Dos biberons del Baix Vallès

Albert Blasco Río (Institut Torre de Malla)

 

2.    Disseny de l'estació WALTER

Rubén Aciego, Adrián Capelle i Roger Heras (Escola Sant Gervasi)

 

3.    Els silencis de les oblidades de Franco

            Carla Alonso i Francina Ramiro (Escola Sant Gervasi)

 

4.    Art urbà “El primer dia”

            Rocío Àbalos (Institut Mollet)

 

 


Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès