Català | Castellano RSS
Actualitat

Cercador

Menú

La Xarxa de Museus d’Art celebra la diversitat en clau LGTBIQ+ amb l’acció Miralls d’Art. Identitats infinites

23/06/2021

Cultura

Un any més, la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya (XMAC) s’adhereix a la commemoració del Dia de l’Alliberament LGTBIQ+, el proper 28 de juny. La proposta d’enguany, sota el títol genèric de Miralls d’Art. Identitats infinites ofereix diferents lectures, en clau LGTBIQ, sobre obres de les col·leccions d’11 museus de la Xarxa, que s’oferirà en format vídeo a través de les xarxes socials.

Les diverses impressions ofereixen diversitat de lectures i la reflexió de com haurien de canviar els museus per respondre a les diferents identitats, i com construir un model de museu més inclusiu, participatiu i social.

Obres que emmirallen

Quina obra d’aquest museu t’emmiralla? En quin sentit creus que parla de tu? Quins son els teus referents quan parles d’art? Com hauríem de canviar els museus si volem reflectir la diversitat? Aquestes són les quatre preguntes que es formulen a cadascun dels participants de l’acció que promou la Xarxa.

Si l’any passat l’activitat es plantejava com una mirada des del museu i les col·leccions cap al col·lectiu, aquest any es pretén capgirar el punt de vista i que siguin les persones LGBTIQ+ les que tinguin tot el protagonisme i ofereixin la seva mirada cap al museu.

D’aquesta manera, 11 museus de la XMAC han convidat persones del col·lectiu a triar una peça del museu que les representi amb l’objectiu d’explicar com els museus reflecteixen la diversitat d’identitats sexuals i de gènere. Mitjançant píndoles de vídeo, els participants han respost a les quatre preguntes que ens permeten, d’una banda, rellegir aquelles peces des de la seva mirada i d’una altra, reflexionar sobre la representació de la diversitat en el món dels museus.

Amb aquesta acció es pretén continuar amb la tasca de visibilització de la diversitat sexual i afectiva iniciada l’any 2020 i que s’emmarca en la missió social dels museus:  fer -los espais on tothom s’hi vegi representat.

Tot i que aquesta iniciativa coincideix amb el Dia de l'Alliberament LGTBIQ+, s'emmarca en el programa d'accions que desenvolupa la XMAC des de la Comissió de Feminismes i Identitats. De fet, a partir de la revisió que les persones del col·lectiu han fet dels museus participants, es pretén continuar amb l'objectiu d’oferir una visió més diversa i integradora, i d’avançar cap a un model de museu inclusiu, participatiu i social per reflectir la riquesa i la diversitat de la societat, així com, subratllar que els museus són per a tothom i tothom s’hi pot identificat.

 

5 genere cat 150x155                10 desigualtat cat 150x172


Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès