Català | Castellano RSS

Cinco Pinos, el germà centreamericà de Mollet del Vallès

Informació general

Nom del municipi: Cinco Pinos

Estat:  República de Nicaragua 

Departament:  Chinandega 

Data de fundació: 1840 
 
Extensió territorial: 79 km2. Situat al nord de Nicaragua, el terme municipal fa frontera a la part septentrional amb la república  d’Hondures.
 
Nombre d’habitants (any 2004):  8.200 (21,5% de població urbana i 78,5% rural)
 
Altitud sobre el nivell del mar: 400 m
 
Clima: sec, dins de la regió de clima tropical de la sabana. Els trets més característics són la marcada estació seca, de quatre a sis mesos de durada, normalment de novembre a abril. Aquest clima no permet el manteniment de grans extensions de boscos i sí d’àmplies planícies.
 
Accidents geogràfics: Aquesta zona està situada al sud de la serralada de la Botija. Pel territori passen els rius Gallo i Tordano, que són afluents del riu Negro. A més, hi ha diferents torrents que baixen de la Serra la Botija, els quals passen entre Cinco Pinos i San Francisco del Norte.
 
Divisió territorial del municipi: el municipi té un nucli urbà central i 12 comunitats rurals.

 

 

 

Breu història recent
Durant els anys cinquanta del segle XX, amb el desenvolupament del cultiu del cotó a la zona de Rancherías, Villa Salvadorita, els productors de les seves terres es van desplaçar cap a la frontera. Els anys seixanta, amb l’expoliació dels recursos naturals de la zona per part d’empreses estrangeres, el nombre d’habitants del municipi va augmentar. Els setanta són anys de crisi i d’enfrontaments contra el règim somozista i el terratinents partidaris del manteniment del seu status quo. Els anys vuitanta, amb el triomf de la revolució sandinista al 1979, Cinco Pinos, com la resta del país, gaudeix d’un increment dels serveis social bàsics, però la seva situació geogràfica li fa patir una situació de guerra de baixa intensitat amb els atacs de la contra,  que tenia les seves bases a la veïna república d’Hondures.
El municipi de Cinco Pinos consolida la seva relació amb Mollet del Vallès  als anys noranta i inicia una etapa de dotació d’infraestructures i de recuperació dels serveis mínims per a les persones del nucli urbà i de les comunitats rurals. A partir de 1995, la zona nord de Nicaragua pateix  una forta sequera que condiciona la fertilitat dels conreus i, finalment, el 1998 l’huracà Mitch assola el pobles del nord de Chinandega.
L’inici del segle XXI està marcat per una nova relació solidària que obre nous espais de treball per al seu desenvolupament, amb la unió dels sis municipis del nord de Chinandega en l’Associació de municipis del nord de Chinandega (AMUNORCHI) amb diversos ajuntaments del Vallès Oriental per impulsar i reclamar millores a la zona.
  
Tradició i cultura popular
Del 9 a l’11 de febrer, festa patronal de Cinco Pinos, en honor a San Caralampio, patró de la ciutat. Són tradicionals el Toro Guaco i  la música de chicheros.
La Setmana Santa se celebra amb la representació dels quadres de la Judea, el Dijous Sant i el Divendres Sant.
El 24 de juny se celebra la festa de Sant Joan, ja que aquest municipi té el nom de San Juan de Cinco Pinos.

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès