Català | Castellano RSS

A

A brossiana a l'Ajuntament de Mollet
Façana de la Casa de la Vila 
2002. Joan Brossa
 
Una A inclinada, primera lletra de l’abecedari, porta d’entrada a la cultura i al coneixement; A d’Ajuntament, primera institució de la ciutat; A d’afecte... aquella A que tant estimava Brossa perquè, deia, era el símbol més humà.
El 21 de desembre de 1998 Joan Brossa signava l’original d’aquesta obra d’art, un immens mural que presideix la nova Casa de la Vila i que és un nou símbol de la ciutat. Aquesta A uneix la modernitat de la nova Casa de la Vila amb la història representada per un moll de l’escut civil de la portada de l’església de 1498, i les onades d’un segell municipal de 1771. Nou dies després d’aquest acte, Brossa moria i el mural s’inaugurava, juntament amb la nova Casa de la Vila, el 9 de novembre de 2002.

Arlequí

Escultura l'Arlequí, de Joan Abelló
Pl. Joan Abelló
1996. Joan Abelló
 
Figura en bronze del conegut personatge de la farsa, provocador de rialles, alegre i viu, regal de l'autor a la ciutat.

Cavall vermell

Cavall vermell
Parc del polígon industrial de la Farinera
2011. Disseny de J. Navas i Neus Solè
 
Escultura metàl·lica de color vermell que simbolitza un cavall de paper plegat. L'escultura es situa en un extrem del parc donant caràcter a tot el conjunt.

Dona d'Aigua

dona aigua

Rambla de Fiveller
2019. Institut Municipal de Serveis als Discapacitats (IMSD)

 

Escultura de quatre metres d’alçària que representa una dona d’aigua, un ésser llegendari que viu en llocs d’aigua i proporciona benestar a tots aquells que té a prop. De diferents parts del monument en brolla aigua, de manera que durant els mesos d’estiu els infants podran refrescar-s’hi.

La Dona d’Aigua homenatja i fa visible un projecte artístic i d’inserció laboral de l’IMSD, que crea i ven aquestes nines com a obsequi.

 

 

 

Estrats de la memòria. Homenatge a Jordi Solé Tura

Escultura en homenatge a Jordi Solé Tura

Casa de la Vila (2a planta de l'edifici institucional)
2011. Ricard Vaccaro

 

Estrats de la memòria. Homenatge a Jordi Solé Tura és una peça escultòrica dedicada a Jordi Solé Tura. En ella, l’autor ha volgut representar la fragilitat. És una escultura que juga amb una certa transparència (la figura de Solé Tura) i amb la fragilitat (la malaltia). Els múltiples lligams que les seves aportacions intel·lectuals van establir pel bon funcionament del país són aquests petits fils de coure que envolten la peça i marxen enllà del nucli central, tal com ho han fet els seus pensaments.

Estructura molecular

Escultura al Polígon de Can Magarola
Jardins del recinte dels Laboratoris Merk (polígon industrial de Can Magarola)
 
Estructura gegant metàl·lica d'una molècula, simbolitzant el sector químic de l'empresa.

Font modernista

Font modernista a la pl. Prat de la Riba de Mollet
Pl. Prat de la Riba
1983
 
Es va inaugurar l'any 1921. L'autor fou Domènec Sugrañes, deixeble de Gaudí i que durant uns anys va treballar a l'Ajuntament de Mollet com arquitecte municipal. Em aquella època, els veïns i veïnes, com que no tenien aigua corrent, hi anaven a omplir garrafes d'aigua.
L'any 1961 la Corporació presidida per l?alcalde Francesc Llorens va fer enderrocar la font i va reurbanitzar la plaça; al seu lloc hi van col·locar un sortidor. L'any 1983, ja en democràcia, l'Associació de Veïns del Centre va fer una subscripció popular i la font es va reconstruir.

La Garriganga

La Garriganga, al costat del Mercat Municipal de Mollet
C/ del Mercat
1996. Joan Abelló
 
Figura en bronze d'una marmanyera, representativa de la pagesia catalana, donada a la ciutat per l'autor i realitzada a partir d'un retrat de grans dimensions. Nascuda els anys vint, sembla que l'anomenaven així perquè la seva família havia vingut de la Garriga. Vivia a Sant Fost, tenia un hort i baixava a vendre les verdures i fruites de la temporada a Mollet. Es va fer un carro al seu aire per baixar a Mollet a vendre a la plaça, amb una plataforma i dues rodes petites. No tenia bèstia per tirar i ho feia ella mateixa. Sembla que portava pantalons.
Durant els anys quaranta va fer de model de l'artista Joan Abelló, que la va immortalitzar en nombroses pintures. La gran il·lusió de la Garriganga -molt independent i liberal- era ser artista. Aquesta dona era popularment coneguda i estimada pels molletans i molletanes. Amb la inauguració del Mercat Municipal, també es va inaugurar aquesta escultura.

Gegant

Escultua al parc de Pau Casals de Mollet
Parc de Pau Casals (al costat del c/ Joan Brossa)
2003. Ramon Aumedes
 
Aquesta escultura cilíndrica de ferro rovellat té una alçada de cinc metres i mig i simbolitza la figura d’un gegant. Una de les seves característiques principals és que bascula i gira com si fossin les faldilles d’un gegant.
 
Guanyadora d’entre nou obres del concurs d’escultures, commemora la designació de Mollet com a XVIII Ciutat Gegantera de Catalunya. Es va inaugurar el 3 de maig de 2003 enmig de milers de persones i centenars de gegants vinguts d’arreu del país, el dia en què la nostra ciutat es va convertir en la capital del món geganter.

Homenatge a Cesc Bas

Escultura en homenatge a l'artista Cesc Bas, de Mollet
Passeig de Cesc Bas (avinguda de Rivoli)
1999. Josep Nogué
 
Petit bosc de columnes multicolors erigit en homenatge a l'artista molletà Francesc Bas Orodea (1950-1994).

Homenatge a les víctimes dels bombardeigs

Homenatge a les víctimes dels bombardeigs, al parc de Can Mulà
Quatre Cantons, av. Burgos - av. Rafael Casanova (tanca del parc de Can Mulà)
2009. Disseny de Josep M. Mompín
 
En record a les víctimes dels bombardeigs feixistes de gener de 1938 i de 1939, que van afectar el centre de la ciutat, coneguts com dels Quatre Cantons pel lloc on més hi van afectar. L’any 2002 es va col·locar a l’antiga tanca del parc de Can Mulà una planxa metàl·lica amb els noms de les víctimes dels bombardeigs. Aquesta planxa, un element molt simple i força deteriorat, es va retirar amb les obres de renovació del parc i al seu lloc es va construir la nova escultura.
 
El monument actual, en forma d'estela d'acer corten, simbolitza la tanca del parc tal com quedaria deformada després de la caiguda d’una bomba. Els elements metàl·lics han estat deformats i destruïts parcialment per l’esclat i al punt on va caure la bomba, hi ha un arbre que simbolitza el renaixement de la vida després de la destrucció.

Joan Abelló

Escultura del pintor Joan Abelló
Col·legi d'Educació Infantil i Primària Joan Abelló
1996. Joan Abelló
 
Representació en bronze del propi autor en actitud reflexiva, sobre un pedestal de llambordes de granit. La façana principal de l'escola llueix un gran mural de Joan Abelló, l'original del qual fou pintat per l'artista amb motiu del 25è aniversari del centre escolar.

Lector de premsa

El lector de premsa, a la rambla de Mollet
Rbla. Nova, c/ Antònia Canet
1993. Joaquim Camps
 
Figura en bronze a grandària natural que representa un noi llegint el diari tot passejant i gaudint de la ciutat. Molt estimat a Mollet, sovint a l’hivern gent anònima li col·loca bufandes i de vegades li posen diaris o revistes perquè canviï de lectura.

Menhir de Mollet

Menhir de l'època neolítica
Trobat al parc de les Pruneres
4000 - 3000 a. C.
 
Menhir de l’època del Neolític, entre 3.000 i 4.000 anys a.C. descobert durant l’excavació de l’obra de construcció del parc de les Pruneres. Les seves grans dimensions (cinc metres de llargada i sis tones de pes) fan que es tracti d’una troballa arqueològica extraordinària a Catalunya. Exposat de manera provisional en el parc de Can Mulà.

Mirant a Galicia

Escultura Mirant a Galícia
Pl. Padrón
2005.
 
Bust en bronze de Rosalía de Castro sobre un cub de marbre de Porriño que fa de pedestal. La figura de la poetessa i escriptora te la vista en direcció a Padrón. Va ser un obsequi de la Xunta de Galícia.

Monòlit Mollet

 Monòlit Mollet
Rotonda de la Vinyota (entre el carrer Can Flequer i la rambla Pompeu Fabra )
2008. Disseny de Josep M. Mompín
 
El monòlit representa una fita que senyala el punt d’accés a la ciutat, situat en un punt estratègic dins la rotonda. El nom identifica el municipi i el símbol M!!, utilitzat com a logotip identificatiu de la ciutat en aquell moment, es situa girat en l’escultura donant-li un cert moviment. Està envoltat d'un conjunt de testos d'acer corten que donen continuïtat a la rambla de Pompeu Fabra.

Monument a Anselm Clavé

Monument a Anselm Clavé
Rbla. Balmes, c/ Berenguer III
1965
 
Bust en bronze sobre pedestal de pedra en homenatge a Anselm Clavé, fundador de la Federació de Cors de Clavé, a la qual s'adherí la Coral El Clavell l'any 1931.

Monument a Lluís Companys i els immolats per la llibertat a Catalunya

Monument al parc de Lluís Companys de Mollet
Parc de Lluís Companys
1992. Artur Aldomà
 
Figura en bronze commemorant la lluita del poble català per les seves llibertats durant la Guerra Civil

Monument a les persones assassinades als camps nazis

Monument a les persones assassinades als camps nazis
Pl. Amical Mauthausen
1991. Joaquim Camps
 
Escultura de bronze sobre esglaons de granit, especialment dedicada als quatre molletans que van morir al camp de concentració de Mauthausen: Vicenç Bach, Pere Cuyàs, Joan Molins i Joan Tura.

 

Monument en homenatge a Neus Català

WhatsApp Image 2022 05 05 at 19.18.29 3 

Pl. Amical Mauthausen

Inaugurat el 5 de maig de 2022

 

El monument, d’acer còrten té forma d’una flor que representa puresa, vida, renaixença i pau. L’emblema del camp de concentració de Ravensbrük era una rosa, la rosa de Ravensbrük, una flor marró que estava mig pansida sense vida. Tot i la semblança entre les dues flors, la que inaugurem és una flor amb un poncell (capoll) viu, una flora plena d’esperança.Es pot veure al costat del monument a les persones assassinades als camps nazis, que recorda als 5 molletans que van se assassinats als camps de concentració nazis.

 

A l’escultura es pot llegir la inscripció “ En record a Neus Català, supervivent del camp de concentració de Ravensbrük. En memòria de totes aquelles dones que van ser símbol de força i valentia i que el feixisme i el nazisme va intentar silenciar”.

 

Stolpersteine Josep Fortuny

DSC 0024

 

Es pot veure al carrer Gaietà Ventallò, 4, lloc on visqué el batlle assassinat pel franquisme. A la llamborda es pot llegir:

 

“Aquí visqué el batlle Josep Fortuny Torrens

Nascut 1902

Detingut 15.02.1939

Presó Model

Assassinat 16.7.1939

Camp de la Bóta

Barcelona”

 

Cada llamborda Stolpersteine es fa a mà i és única, un gest de respecte i d’humanitat que vol contrastar amb l’exterminació mecànica i indiscriminada dels règims feixistes. Les fa l’escultor Michael Friedrichs-Friedlaender al seu estudi dels afores de Berlín.

 

Les platejades recorden les víctimes del franquisme i les daurades, les del nazisme. La llamborda de Josep Fortuny ha arribat a iniciativa de l’associació Memòria Democràtica de Mallorca. 

Monument al Mil·lenari de Catalunya

Monument al Mil·lenari de Catalunya
Pl. Prat de la Riba
1988, Cesc Bas
 
Escultura feta en ferro, en forma de colom i amb la inscripció Mil·lenari de Catalunya. L’any 1988 es va celebrar el mil·lenari de la independència de Catalunya. L’Associació de Veïns de la Zona Centre i el Casal Cultural van encarregar a l’escultor que fes aquesta obra. L'autor va simplificar al màxim el missatge per fer-lo comprensible i assequible a tothom. Representa un colom fet en dos plans, com doblegat; a la part davantera hi ha el cap i al darrera les plomes, en una forma que ens recorda la senyera.

Monument al Mil·lenari de Mollet

Monument al Mil·lenari de Mollet
Rbla. Nova, c/ Josep Maria Escarré
1993. Cesc Bas
 
Monòlit d'alumini, ferro i pedra, al·legòric de l'evolució de Mollet durant els mil anys d'existència, simbolitzada en pedra granítica amb la inscripció 993. Inaugurat el 7 de novembre de 1993 en commemoració dels mil anys del primer document històric conegut on s'esmenta el poble de Mollet. El monument té dos blocs centrals fets d’alumini fos de manera que, units, formen una M (Mollet i també Mil·lenari). De la pedra en surten quatre barres d’acer cortén oxidat per donar sensació d’antiguitat.
A la segona cara hi trobem un pagès vestit típic amb la falç a la cintura, al costat d’una torre que recorda el campanar de l’església, en al·lusió al nostre origen rural. A la tercera cara del monument hi ha dues figures amb vestits moderns: una nena, símbol de projecció de la ciutat cap al futur, sobresurt del conjunt, a la cantonada, entre el present i el futur. A la quarta cara, hi ha una planxa d’acer cortén oxidat i a sobre, cobrint la part superior, una altra d’acer inoxidable, símbol de modernitat i el futur.

Monument a Mollet Ciutat Pubilla de la Sardana

Mollet Ciutat Publilla de la Sardana
Parc de Can Mulà
1992. Lluís Gueilburt
 
Conjunt en ferro i pedra artificial amb llegenda en coure forjat i bronze, recordant que l'any 1992 Mollet va ser capital de la sardana.

Monument a l'ofici de ferrer

Monument a la plaça dels Ferrers
Pl. dels Ferrers
1997. Disseny de Xavier Rabal i Josep M Mompín
 
Element escultòric al·legòric format per dues encluses, antigues eines de ferrer, datades dels anys 1867 i 1912, que van ser adquirides a la família molletana que n'exercí l'ofici durant quatre generacions.

Monument a Rafael Casanova

Monument a Rafael Casanova
Av. Rafael Casanova, c/ Antònia Canet
1979. Cesc Bas
 
Bloc en ferro i pedra artificial amb un bust parcial de Rafael Casanova, conseller en cap de Barcelona que va defensar la ciutat l'any 1714 durant la Guerra de Successió. S'hi fa un homenatge institucional i ciutadà cada 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya.

Monument a tots els vells del món

Monument a tots els vells del món, al Casal Cultural de Mollet
Rbla. Balmes
1995. Cesc Bas
 
Grup escultòric de metall polit i rovellat. Obra pòstuma de l'autor, que fou acabada pels seus col·laboradors i finançada en gran part amb aportacions populars.

L'ombra de l'estil

L'ombra de l'estil
Rotonda del Calderí
1999. Alberto de Udaeta
 
Aquesta escultura conté un poema, una tanka, de Miquel Martí i Pol, escrit expressament per a Mollet:
Si em mires, pensa
que el temps tan sols és l'ombra
que t'acompanya;
jo només te'l recordo,
tu en fas vida viscuda.

Pau Casals

Monument a Pau Casals, a Mollet
Parc de Pau Casals (av. Burgos)
2005. Ricard Mira
 
Obra de ferro massís, de barra quadrada de 30 mm, de dos metres d’alçada, amb tres mans de pintura de forja negra. Pesa 70 quilos. Està col·locada sobre un pedestal de formigó de 2 m d'alçada.
 
L’escultura ressegueix el logotip de la Banda de Joves Músics, que és la silueta de Pau Casals. Es va inaugurar l’octubre de 2005 amb motiu de la XXIV Trobada de Bandes de Catalunya a Mollet, organitzada per l’Associació Musical Pau Casals - Banda de Joves Músics.

El Pas del Temps

El pas del temps, a la plaça Major de Mollet
2002. Serra-Vives-Cartagena
Plaça Major, davant la Casa de la Vila
 
Una instal·lació-rellotge mesura el temps passat des de la seva posada en funcionament, l’any 1999, quan el poeta Miquel Martí i Pol va prémer el mecanisme que el va posar en marxa. La instal·lació compta el temps en segons, equivalents a batecs o impulsos. El temps, com la nostra vida, surt de dins i fuig cap enfora, des del fons de la terra cap a l’infinit. Tanmateix, queda una empremta de la vida, del nostre pas: els números que veiem reflectits a la instal·lació.
 
Al costat hi ha aquest poema de Miquel Martí i Pol, fet expressament per a la nostra ciutat:
 
El temps que compto
tu l'emplenes de vida,
fes-la tan digna 
com sàpigues i puguis
pel teu bé i el dels altres.

Rellotge solar

Rellotge solar
Rotonda de la Farinera, entre la ronda de la Farinera i l'avinguda de Rafael Casanova
1996. Ángel Naval
 
Les dimensions i la col·locació a terra d'aquest rellotge solar el fan especial en el seu gènere tot i que, com els altres, "només compta les hores serenes". La millor visió s'obté des dels miradors del parc de la Creueta, dedicat al món ferroviari.

Rotonda del Bosc

Rotonda del Bosc
Rotonda del Bosc, entre el carrer del Bosc i l'avinguda d’Antoni Gaudí
2009
 
Element singular a l’entrada de Mollet procedent de l’A-7 que recull diverses imatges que representen símbols de la ciutat: Arlequí, església de Gallecs, lector de premsa, A d’en Brossa i font de Prat de la Riba, tots ells presidits per la M de Mollet a sobre. Aquest monument ressalta més a la nit quan la llum situada a la part interior il·lumina els forats de la planxa i destaquen els símbols.

Rotonda de l'Hospital

Rotonda de l'Hospital

Rotonda de l'Hospital, entre la ronda dels Pinetons i el carrer Santa Perpètua 2010. Disseny de Pedro Vico

Les dues planxes enfrontades i separades conformen una M al·legòrica a la lletra inicial del nom de Mollet, que s'aprecia quan es circula per la ronda. A la vegada, les dues peces separades, enfoquen i emmarquen el paisatge natural del parc dels Pinetons des del carrer de Santa Perpètua, convidant a endinsar-s’hi.

Roure del Mil·lenari

Roure del mil·lenari, al parc de Can Mulà
Parc de Can Mulà
Plantat el 3 de novembre de 1993
 
Al peu d'aquest roure, un bloc de pedra recorda els inicis de la vida municipal de Mollet. El consell municipal, constituït amb Parets i Gallecs, es reunia durant els segles XVI i XVII sota uns roures coneguts com d'en Manent.

Santa Maria de Mollet

Monument a Maria Santíssima
C/ Sant Oleguer
1962. Sebastià Badia Cerdà (Caldes de Montbui, 1916)
 
Escultura en pedra damunt d'un pedestal, tocant a l’església de Sant Vicenç. Al voltant de l’església hi havia la sagrera, espai de trenta passes al seu voltant, que recollira cases, horts i cementiri, i protegia els vilatans en cas d’atacs.
 
El monument a Maria Santíssima es va beneir i inaugurar sota l'advocació de Reina de Mollet, com a record de la Santa Missió que es predicà aquell any. La imatge és motiu de molta veneració i el jardinet que l'envolta està sempre ple de rams de flors i espelmes.

 

 

 

 

 

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès