Català | Castellano RSS

L'educació, tema d'estudi de les XXI Jornades del Centre d'Estudis Molletans

Alumnes del Collegi Iberic del Sagrat Cor amb el professor Llorenc Marrugat lany 1919 font Isabel Grimau Valiente

El tema d'estudi de les properes Jornades monogràfiques del CEM és l'Educació a Mollet. Una visió de 150 anys (1845-1995). Les Jornades se celebraran els dies 5 i 6 d'octubre a La Marineta i el 7 d'octubre es farà una passejada per les escoles d'ahir i d'avui.

 

Com és habitual en els darrers anys, les Jornades es complementen amb diferents exposicions, cinefòrums, xerrades i altres visites i activitats.

 

Consulteu el programa L'educació a Mollet

 

Peu de foto: Alumnes del Col·legi Ibèric del Sagrat Cor amb el professor Llorenç Marrugat l'any 1919. Font Isabel Grimau Valiente

 

L'Estenedor, especial educació

Amb motiu de les Jornades del CEM , la publicació del Servei Local de Català L'Estenedor de setembre ha dedicat un especial educació, fent un èmfasi sobretot en fraseologia relacionada amb aquest àmbit.

Sabeu què vol dir...
a poc a poc i bona lletra?
aprendre la lliçó?
saber una cosa de cor o de memòria?
fer el compte de la vella?
ser un mestre sentències?
parlar com un llibre?
ser un mestretites o un setciències?
saber més que el cul de mestre Pere?
saber més que el llibre de les set sivelles?
O sabeu l'origen de l'expressió fer campana o faltar a l'escola?
Sabeu si és correcte xuleta en català? I com es diu *carpesano en català?

També us proposem unes quantes adreces webs ben interessants.
Ah, i si trobeu a faltar-hi fraseologia, envieu un correu a mollet@cpnl.cat i l'afegirem a la llista.

Consultar L'Estenedor

Es presenta la publicació “El pas de la societat agrària a societat industrial al Vallès”

textil2

La publicació, presentada a Montmeló el passat 30 de maig, recull les actes de la II Trobada d’Entitats d’Estudis del Vallès titulada “El pas de la societat agrària a societat industrial al Vallès”, que va comptar, l’any 2015, amb la participació del Centre d’Estudis Molletans (CEM).

 

La II Trobada d’Entitats d’Estudis del Vallès es va desenvolupar l’any 2015 a Montmeló per tal d’estudiar els canvis soferts per les comarques del Vallès en el moment en què el paisatge i l’activitat agrària van deixar pas al creixement industrial i urbà. El CEM hi va participar amb una ponència sobre la indústria del tèxtil i de la pell com a pilars de la industrialització a Mollet. Ara, s’han compilat les actes en una publicació editada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), amb el suport dels dos consells comarcals vallesans.

 

Enguany, concretament el 20 d’octubre, tindrà lloc a Castellar del Vallès la IV Trobada d’Entitats d’Estudis del Vallès, dedicada al patrimoni cultural immaterial de la comarca. Les trobades, més enllà de ser un punt de reunió entre estudiosos, són obertes a la participació de tothom que ho desitgi.

 

Romànic del Baix Vallès. Ruta de les esglésies amagades

A l’extrem meridional del Vallès s’amaguen quatre edificis singulars de l’arquitectura religiosa vallesana, les esglésies de Santa Maria de Gallecs (Mollet del Vallès), Santa Maria l’Antiga, Santiga (Santa Perpètua de Mogoda), Sant Cebrià de Cabanyes (Sant Fost de Campsentelles) i Sant Pere de Reixac (Montcada i Reixac).Totes quatre van ser l’epicentre de les seves comunitats fins que la història va atorgar un paper principal a les esglésies titulars dels quatre municipis, i llavors es transformarien en esglésies sufragànies. La forta personalitat que tenen, però, ha aconseguit que totes quatre llueixin avui dia amb esplendor enmig d’uns entorns agrícoles i forestals insospitats a la industriosa comarca vallesana. 

El Centre d'Estudis Molletans, el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (de Santa Perpetua), Amics de Cabanyes (de Sant Fost) i l'Ajuntament de Montcada i Reixach, han unit esforços per treballar conjuntament i potenciar la difusió de les tres joies romàniques del Baix Vallès creant la "Ruta de les Esglésies Amagades".

 

 

Visites:

-   Santa Maria de Gallecs: 3r diumenge de mes, d'12 a 14 h

-   Sant Cebrià de Cabanyes: diumenges i festius, de 9 a 11 h

-   Santa Maria l'Antiga, Santiga: 2n diumenge de mes, de 10.30 a 13.30 

-   Sant Pere de Reixach: 4rt diumenge de mes, de 10 a 12 h

Informació i plànol

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès