Català | Castellano RSS

Carnaval a Mollet

Ball del barraló

El ball del barraló, el diumenge anterior a dijous gras, dóna la benvinguda al Senyor Carnestoltes. És un ball antic que l'Esbart Dansaire de Mollet ha recuperat per al Carnaval de la ciutat. Es ballava al Tabaran; un ball d'inversió on els homes es disfressaven de dones i les dones podien triar la seva parella. El 2004 es recupera aquest ball i des d'aleshores es demana a la gent que duguin barret per l'arribada del Carnestoltes a la ciutat. Aquest ball té una música pròpia, obra de Josep Maria Aparicio, i una coreografia que ha estat actualitzada de la mà d'Eduard Peixoto i Joan Vallbona de l'Esbart Dansaire.
 
A Mollet, el Carnestoltes arriba acompanyat per una sèrie de personatges que el seguiran durant tot el Carnaval. Al llarg de la setmana, la gresca i la disbauxa prenen escoles, carrers i places. El diumenge de Carnaval, a la tarda, es fa la gran rua on hi participen més d'un miler de persones i desenes de carrosses; és la més important de la comarca. Al vespre, el Carnestoltes és jutjat amb un espectacle públic a la plaça. L'enterrament de la sardina, el dimecres de cendra, posa el punt i final al Carnaval i dóna inici a la Quaresma.

 

 

Els personatges del Carnestoltes

A Mollet el Carnestoltes té un personatge propi i molt característic que encarna l'esperit del Carnaval. El seu desig és que aquest perduri tot l'any i encara que no ho aconsegueixi, mai no claudica, és rebel per naturalesa. És de sexe indefinit. No parla. Té un estil arlequinat que li accentua l'aspecte grotesc.

És el personatge més volgut per tothom, és el centre i el motiu de la festa. Encarna tots els vicis i virtuts de la comparsa que lidera, formada pel Moll, la Porqueta, la Granota, l'Amantis, el Rumberu i la Cor. S'estima per damunt de tot la festa, la disbauxa, l'alegria, el color, la xerinola i el desordre, enfront de la seriositat, el compromís, les normes, el control i la llei. Només vol divertir-se, riure's de tot i de tothom, començant per ell mateix: és ben boig!

Però la gresca del Carnaval no pot durar per sempre. D'això se n'encarreguen els poders fàctics, uns personatges sinistres i histriònics que jutjaran el Carnestoltes per tots els pecats comesos i el cremaran a la foguera... fins l'any vinent!

L'espectacle del Judici del Carnestoltes compta amb diferents parts i una litúrgia pròpia, creada per Marina Masoliver. Cada part també té la seva música, obra de Josep Maria Aparicio.

Tots els personatges del Carnaval molletà tenen vestuari, màscara i vida pròpia i per realitzar la teatralització de cadascun d'ells va néixer l'any 2005 el Grup Carnamolles, format per persones de la ciutat interessades en el teatre però que no conformen cap entitat. Cada any, el Carnamolles es crea per preparar el Carnaval corresponent.

 

Carnaval 2021

Carnaval 2021

 

 

Més informació

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès