Català | Castellano RSS

Festa Major d'estiu

L'origen
La Festa Major de Mollet se celebra el diumenge següent de la Mare de Déu d'agost i, per tant,  oscil·la entre el 16 i el 22 d'agost, segons si el 15 d'agost cau en dissabte o en diumenge. Aquesta festa commemora el Vot de Poble, una promesa que els nostres avantpassats van fer a la Mare de Déu i de la qual se'n desconeixen l'origen i el motiu. Molts municipis celebren la seva festa  major en record d'un vot de poble a la verge perquè els salvés d'alguns fets adversos (anys seguits de mala collita; epidèmies; climatologia adversa, etc.) 
 
La festa
Tot i que el pregó de dissabte a la tarda marca l'inici oficial de la Festa Major, el programa recull activitats des principis de la setmana. Com en tota festa major, no hi falten els actes de cultura popular, com els castells, les sardanes, els gegants i els diables. La música també hi té un paper important, amb concerts adreçats a tots els públics, des dels més menuts a la gent gran, passant pel jovent. Un dels moments més esperats de la festa és l'Encesa del campanar, en què els focs artificials esclaten des del campanar de l'església al so de la música.
 
Teatre, humor, màgia, jocs de carrer, cercaviles, activitats esportives... el programa de Festa Major no exclou ningú de la celebració.
 

 

 

 

Les colles de Morats i Torrats
Des de l'any 1994, la Festa Major de Mollet té un al·licient afegit: la competició entre les colles de Morats i Torrats. Les colles van sorgir gràcies a un grup de gent del poble que volia dinamitzar la festa i aconseguir més participació del jovent, tot engrescant-lo a participar en divertides proves basades en l'enginy, la força, la destresa, la originalitat... Des d'aleshores, les colles han anat creixent i actualment, durant els dies de celebració, el poble es divideix entre Morats (la colla del bon menjar) i Torrats (la colla del bon beure). 
 
Avui, la Festa de Mollet no seria el mateix sense l'Estirada del cotxe i del camió, l'Afartada, la Despertada, la Garrinada o la Cursa en roba interior... les proves de competició entre les colles.
 

 

 

 

Les proves puntuables
  • L'Engrescada: marca l'inici de la competició entre Morats i Torrats. Les colles es repten amb humor i enginy per veure qui guanyarà la competició.
  • La Capta de Sang: el Mercat Vell acull una gran capta de sang en què cada donant haurà de decantar-se per una de les colles.
  • La Despertada: diumenge de bon matí, quan la ciutat encara dorm, les colles fan un cercavila per despertar tothom. Es puntua el nombre de persones que participen a la comparsa de cada colla, l'originalitat o caracterització, així com la capacitat de cada colla per engrescar tothom.
  • La Garrinada: és una gimcana amb diferents proves que cal superar  en el menor temps possible. S'anomena així perquè originàriament era una competició entre dos garrins (una persona de cada colla disfressada de porquet gegant) per fer caure el contrari dins una bassa de fang. Encara avui, l'acte acaba d'aquesta manera!
  • La Cursa en roba interior: es fa diumenge a la nit i, cal córrer en roba interior.
  • El Corregot: les colles han d'omplir gran un bidó, tot transportant l'aigua amb un got i superant diversos obstacles.
  • L'Estirada del camió: cada colla haurà de desplaçar un camió d'un punt a un altre, estirant-lo amb una corda. Guanya la colla que ho faci en menys temps. 
  • L'Estirada del cotxe (infantil): els infants de cada colla estiren un cotxe.
  • L'Afartada: cada colla han d'endrapar el més ràpid possible una quantitat increïble de flams!
  • El Ball del Fanalet: la darrera nit de Festa Major, les colles venen fanalets amb la tija del seu color (morada o torrada). Guanya la prova la colla que aconsegueixi recollir més fanalets sencers en acabar el llarg ball del fanalet.
 
Ball del Fanalet 2008
Ball del Fanalet 2008

 

Corregot 2008
Corregot 2008

 

Bestiari de Festa Major: el Moll Fer i la Santa Teca
El Moll Fer és la bèstia de foc dels Torrats, estrenada a la Festa Major del 2009. Forma part del Bestiari Popular de Catalunya i és la única fera capaç de dividir-se en dues meitats en ple ball. Aquest peix ferotge és una enorme bèstia de quatre metres de llargada per dos d'amplada, portada per quatre persones, que llença aigua, escup foc i, en acabar l'actuació, raja vi per als assistents.
 
La idea de crear el Moll Fer va sorgir d'un grup de gent de la colla dels Torrats i va prendre forma gràcies a l'escultora Dolors Sans, de Vilafranca del Penedès. Per explicar d'on ve i qui és el Moll, hi ha una llegenda i una auca i també s'ha creat una música que acompanya la bèstia en el seu ball. Segons la llegenda, el Moll va aparèixer per primer cop als voltants del torrent del Caganell, fa uns dos mil anys. El Moll escopia foc i desapareixia, però de vegades també llençava aigua o vi. La gent el temia, però alhora l'admirava. Sempre se'l veia a prop de rieres, rius i llacs; els darrers anys, s'amagava a les caves del xampany Gomà. Finalment, però, va decidir donar la cara. O millor, les cares, perquè en té moltes: és blanc i negre, dia i nit, seny i disbauxa. Cada any surt del seu cau per la Invocació del Moll Fer, en el Correfoc i el Ball del Moll Fer i, també, per la Festa Major d'hivern.
 

 

 

 

La Santa Teca és la deessa de la colla dels Morats que va fer la seva primera aparició a la Festa Major del 2011. La Santa Teca ha estat construïda per Karlos Llorens (conegut com Karlos Kosas), i representa la deessa del menjar; per això, sempre la veureu envoltada de menjar i subjectant l'espina d'un moll amb la mà dreta i un pernil amb la mà esquerra. 
 
La deessa morada, surt al carrer durant la Festa Major, principalment en el Tapes Tour, el Pregó i en la processó de la Santa Teca, que té lloc en finalitzar l'Encesa del Campanar.
 
Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès