Català | Castellano RSS

Programes de prevenció i sensibilització

L'Ajuntament fa una clara aposta per la prevenció de la violència masclista i la sensibilització de la població vers aquest fenomen social. Per aquest motiu, desenvolupa diversos programes adreçats als centres educatius i a la ciutadania en general.

25 de Novembre

Programa d'activitats de conscienciació i reivindicació a l'entorn del 25 de Novembre, Dia Internacional contra la Violència Masclista.

Veure

Estimar no fa mal

Programa adreçat als centres de secundària.

estimar no fa mal 2017Des del curs 2014-2015, l'Ajuntament realitza tallers de prevenció i sensibilització de la violència masclista als centres de secundària. En aquestes quatre edicions han participat al programa 2.431 alumnes i 125 persones dels equips docents.

Per segon any consecutiu, al 2017 els centres de secundària es van unir a la lectura del manifest contra la violència masclista, a la plaça Major. Cada centre va fer un treball previ a les aules, amb la preparació de pancartes, consignes i murals que es van exposar a la plaça durant el cap de setmana. En aquestes dues edicions hi han participat al voltant de 1.600 alumnes.

 
 

 

 

Programa de coeducació a primària

Aquest programa per promocionar la coeducació a les escoles de primària vol donar valor i reconeixement a la diferència i la diversitat i educar en la igualtat, especialment entre dones i homes.

Per aconseguir aquest propòsit es treballen temàtiques diverses com la influència de la construcció social del gènere, els rols estereotipats per homes i dones, s’aborden mites com l’amor romàntic, per qüestionar-los, es parla de les diverses identitats i orientacions sexuals, i altres aspectes que afavoreixin la construcció d’una societat més igualitària, que no discrimini les dones.

coeducacio pirmaria2

Durant el curs 2017-2018 s’ha fet una prova pilot a l’Escola Joan Salvat Papasseit, que ha constat de diverses propostes pedagògiques amb alumnat de segon i cinquè curs, a les quals els contes i les dinàmiques de grup han tingut un paper molt rellevant.

En aquesta primera edició han participat 2 grups, 33 alumnes i 5 persones de l’equip docent. La proposa de futur és estendre aquesta iniciativa a tots els centres de primària de la ciutat durant el curs 2018-2019.

Prevenció al Centre de Formació de Persones Adultes

centre formacio adultsDes de que al curs 2015-1016 es va fer la primera prova pilot del programa Estimar no fa mal al Centre de Formació d'Adults (CFA), cada curs s’han fet diversos tallers, que han tractat sobre la prevenció i la sensibilització vers la violència masclista. A les dues últimes edicions de 2016 i 2017, hi han participat  43 persones de l’alumnat i 3 persones del professorat.

Els homes diuen a NO a la violència masclista

Aquest programa pretén comptar amb la participació dels homes per a l'eradicació de la violència masclista.
 
Es va iniciar al 2015 amb diversos clubs esportius masculins del municipi i l'any 2017 hi han participat entitats de l'àmbit de la cultura i la solidaritat de la ciutat.
 
La proposta consisteix a fer un col·loqui on es mostra als participants els models de masculinitat, acompanyant-los a prendre consciència de les eleccions que cada  home pren en relació a aquests models.
els homes diuen no
 
Al 2017, a més, s'ha fet la gravació d'un vídeo denúncia en què els homes es pronunciaven contra la violència vers les dones. També s'ha fet un programa tertúlia al canal de televisió Vallès Visió, on es tractava el paper de l'home en el fenomen de la violència masclista, des de diferents perspectives.
 

Vídeo "Els homes de Mollet diuen NO a la violència masclista"

Programa de Vallès Visió "Visions: Contra la violència masclista"

El carrer és nostre

Aquest programa es va desenvolupar al Punt de trobada jove del CC L'Era, dins el programa del 25 de Novembre. L'objectiu és fomentar la consciència social i personal sobre l'assetjament sexual vers la dona en l'espai públic com a estratègia de prevenció de violències de gènere.

Activitats de les entitats de dones

Les entitats de dones de la ciutat organitzen diverses activitats a l'entorn de les commemoracions del 8 de Març i el 25 de Novembre per a la prevenció de la violència masclista.
 
CREA 
Dins el programa del 25 de Novembre, l'Associació de dones artistes plàstiques CREA, presenta cada any una proposta artística que convida a la reflexió a l'entorn a la violència masclista:
  • 2015 "Flors en dol" 
  • 2016 "El cicle de la violència masclista"
  • 2017 "Capses"
Flors en dol
Flors en dol

 

El cicle de la violència masclista
El cicle de la violència masclista

 

ÀGORA

Dins el programa del 25 de Novembre, l'Associació de Dones Àgora, presenta cada any una proposta amb caràcter reivindicatiu que convidi a la reflexió entorn a la violència masclista.
accio agora 2017
 
CCOO
 
L'any 2016, el sindicat CCOO va fer una xerrada-taller per presentar el SIAD laboral de l'organització, on es mostraven els mecanismes que posen en marxa per a la prevenció de l'assetjament sexual a l'entorn laboral.

 

 

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès