RSS

Joan Abelló

Abello BN

(Mollet, 1922 – Barcelona, 2008)

El pintor i col·leccionista molletà, ànima i creador del Museu Abelló, va ser el primer molletà en rebre la Medalla de la Ciutat, l’any 1997.

Abelló neix a Mollet l’any 1922 i mor a Barcelona al 2008. S’inicia des de molt jove en el món de la pintura de forma autodidacta. Del seu període formatiu, cal destacar la influència de les obres que Joaquim Mir pintà durant la seva estada a Mollet, el mestratge de Pere Pruna, i la convivència de 14 anys a casa de Carles Pellicer.

Com molts artistes del segle XX, Abelló necessitava “alimentar-se” d’altres ambients i paisatges, i l’any 1962, marxà a Anglaterra. Posteriorment viatjà a Bèlgica i París, on hi va tenir un estudi durant llargues estades, i inicia una llarga etapa de viatges: Europa. Costa d’Ivori, Marroc, Nova York, Amèrica del Sud, Polinèsia, Àsia, Egipte... Entre mig de tots aquests viatges sempre retornava al seu estudi de Mollet, per reposar i expressar, a través de la seva obra, totes les experiències viscudes.

En paral·lel a la vessant artística, Abelló desenvolupà l’altra gran passió: el col·leccionisme, influït per l’atmosfera de Can Pellicer, pel taller de Miracle, on va aprendre restauració, per les visites al Mas Manolo o per la gran amistat amb Salvador Dalí i altres artistes coetanis. De mica en mica i portat per la necessitat d’envoltar-se d’objectes de gran bellesa, Joan Abelló va engrandir la seva heterogènia col·lecció, embrió del museu que ell, des de molt jove, va dir que algun dia tindria Mollet.

L’any 1996 va fer donació a l’Ajuntament del Mollet del Vallès del seu fons d’art i de la seva casa natal, es creà la Fundació Municipal Joan Abelló, que inaugurà el Museu Abelló el mes de març de 1999 i obria la Casa del Pintor l’any 2002. El mes de juliol de 2006, va fer una segona donació del seu taller i un fons d’art.

L’energia, la intuïció, la curiositat i una gran humanitat, heretada de les seves arrels més humils, defineixen Abelló com un dels personatges més emblemàtics del panorama artístic del s. XX.

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès