Català | Castellano RSS
L'Ajuntament L'alcalde L’opinió de l’alcalde Josep Monràs Discurs de presa de possessió de l'alcalde Josep Monràs, 11 de juny 2011

Discurs de presa de possessió de l'alcalde

Ple de constitució del nou ajuntament 
11 de juny de 2011
 
Benvolguts senyors, benvolgudes senyores, 
diputada Montserrat Tura, 
Síndic Personer, 
molletans i molletanes, 
us agraeixo la vostra presència en un acte històric com és el d’avui, de constitució del novè mandat des que es van celebrar les primeres eleccions democràtiques als ajuntaments, el dia 30 d’abril de 1979.  
 
Aquest és un acte de la democràcia, un ritual que estem complint tots els ajuntaments del nostre estat democràtic, que surt de la veu i la voluntat de la ciutat i dels seus ciutadans.
 
A banda de les valoracions que pugui fer cada un, aquest és el “parlament” democràtic de Mollet. Perquè més enllà de les manifestacions legítimes de persones que es declaren desafectes al sistema, està clar que la veu de les més de 18.000 persones que han votat en aquestes eleccions també són la veu del poble, també són una part del poble que s’ha fet escoltar i que ha decidit la representació política que avui formem la taula del Ple.  
 
Quan el 10 de gener del 2004 vaig assumir l’alcaldia de Mollet del Vallès, vaig posar totes les meves energies a treballar per la meva ciutat, amb honestedat, rigor, responsabilitat i il·lusió.
 
Em sento privilegiat de poder tornar a ser alcalde de la meva ciutat, amb aquest ampli suport ciutadà revalidat, amb les energies renovades i també amb l’experiència acumulada, preparada per treballar novament quatre anys més.
 
En els mandats anteriors he prioritzat uns valors vertebradors de la meva acció de govern: participació, diàleg, defugir els enfrontaments i explicar clarament l’acció de govern, perquè la informació i la pedagogia també formen part de la responsabilitat política. Tots aquest valors continuaran sent els eixos amb els quals vull exercir la meva tasca d’alcalde.
 
No tornaré a esmentar cadascun dels projectes que hem fet realitat aquests últims anys; ja estan fets i són prou coneguts. Sí que vull destacar alguns que són emblemàtics d’aquesta última etapa de transformació de la ciutat. 
 
Per exemple, els equipaments per a una major qualitat de vida dels nostres ciutadans, com han estat el nou hospital o el centre d’El Lledoner. 
 
O els projectes per a l’espai públic, com a exponent de la millor política per a l’enfortiment de la convivència i la cohesió social, com les places de Tarradellas, la plaça d’Andalusia, el parc de Ca l’Estrada o el parc de les Pruneres. O la inversió gràcies a la Llei de barris, que ens permet veure i gaudir d’una Plana Lledó inimaginable fa uns anys. 
 
Puc dir, amb orgull, que he obtingut un ampli suport ciutadà. El meu partit ha rebut el vot de més de 6.000 ciutadans, que han valorat la feina feta d’un govern que ha complert el seu programa electoral i que ha sabut “sumar” les propostes de les altres formacions polítiques, tant les que han estat compartint responsabilitats de govern, com CiU, com les que no (IC, PP, ERC).
 
El nostre objectiu és seguir sumant en benefici dels ciutadans. Sóc l’alcalde  de tots els molletans i molletanes i em dec a tots ells. Per això, seguiré treballant mitjançant el diàleg i la participació. Perquè amb independència dels resultats, el meu partit i el programa que hem presentat segueixen sent uns valors segurs. 
 
El govern que represento vol sumar, sense demagògies ni populismes, sinó amb rigor i responsabilitat, i desenvolupar encara més la participació ciutadana i municipal. 
 
Com a exemple més clar d’aquesta voluntat de sumar, vull treballar en un  pacte per a la convivència i el civisme: un pacte a favor del diàleg, de l’entesa i de la transparència; un pacte en contra de la xenofòbia i el racisme, perquè de cap manera podem tolerar actituds i mentides com, per exemple, les dels representants de Plataforma per Catalunya. No tot s’hi val i el model de convivència català és un model massa valuós, massa important per tota la societat com perquè deixem que uns quants el posin en perill de manera tan irresponsable.  
 
Per tot plegat, repeteixo, seguirem aprofundint en la participació ciutadana.
 
I per fer-ho, continuarem desplegant el Pla estratègic com a columna vertebradora de projectes de futur i com a gran espai de participació ciutadana per a aquells que en volen formar part. 
 
També plantejarem la reforma dels consells municipals; continuarem impulsant la creació del Consell de Ciutat i tot això ho farem amb una eina imprescindible com són les tecnologies de la informació i la comunicació.
 
Fa un moment he parlat dels grans projectes aconseguits en el mandat anterior. I és just reconèixer que ho hem fet en un context dificilíssim, ja que, certament, la crisi i l’atur ens han colpejat durament. 
 
Per això, no puc deixar de reiterar, en aquest acte, el suport i la solidaritat d’aquest alcalde i d’aquest consistori a la plantilla de Derbi, Alstom, Yamaha (Ficosa, Valeo) i tantes altres, per les dificultats i la dura realitat de la pèrdua dels llocs de treball o deslocalitzacions. 
 
Alhora vull esmentar, perquè consti, l’agraïment dels comitès de plantilla d’aquestes empreses pel suport que els he mostrat en tot moment davant els problemes viscuts.  
 
Alguns han intentat posar en el mateix sac totes les raons i els efectes de la crisi, però -ho seguirem dient- les administracions locals no en som responsables ni, malauradament, tenim a les nostres mans la capacitat de negociar amb les empreses que presenten ERO o tanquen o marxen d’aquí, ni podem solucionar el greu problema de l’atur. 
 
En canvi, sí que hem estat sovint el remei, la solució o l’efecte pal·liatiu dels efectes i les conseqüències de la crisi, tal com demostren, per exemple, els pressupostos municipals des de l’any 2008 en les partides de serveis socials per combatre de manera decidida els perills de l’exclusió social. O també, com ho palesen uns resultats inqüestionables: 200 empreses creades, 2.000 contractes laborals firmats.  
 
Ara hem de començar a treballar, tots nosaltres, cadascun des de les seves responsabilitats.
 
Estic d’acord amb el que diuen últimament algun premis Nobel d’Economia (com ara Joseph Stiglitz a les Jornades del Cercle d’Economia a Sitges): el retorn a l’austeritat, en tots els ordres de la vida pública i privada, però sobretot en el públic, no és l’única solució per sortir de la crisi i per millorar la situació de les persones amb menys recursos. Crec que segueix sent necessària la despesa i la inversió públiques per a la reactivació econòmica.
 
Eixos
(1)
Per això, en aquest mandat tinc una prioritat: lluitar contra l’atur i crear i fomentar espais i projectes que impulsin l’activitat econòmica i ens ajudin a combatre els perills d’exclusió social de ciutadans de Mollet. I donar un suport decidit a les iniciatives empresarials que ajudin a crear riquesa i a redistribuir-la, com també continuar dinamitzant el teixit comercial d’una  ciutat amb una clara vocació de comerç i serveis.
 
(2)
I aquesta prioritat l’hem d’acomplir sense oblidar en cap moment que cal continuar treballant per mantenir un espai urbà de qualitat i segur, on la convivència, el civisme i la seguretat, una seguretat tan real com de percepció, siguin el comú denominador. 
 
Perquè no hem d’oblidar que, en aquest món de globalització, l’espai compta, i molt, ja que és aquí on es materialitza la política, que -ja ho sabem- afecta i influeix de manera directa en la vida de les persones. Per això hem de treballar per aconseguir espais de qualitat urbana, que canalitzin de manera natural les relacions socials i de bon veïnatge, com per exemple el parc de Lluís Companys.   
 
(3)
Un tercer eix de treball -he parlat de promoció econòmica i de millora de l’espai urbà- el constituirà el treball per a les persones, en el seu sentit més ampli. 
 
Per una banda, en la meva prioritat de la lluita contra l’atur, hi ha l’altra cara de la moneda, els ajuts socials i el suport a fer que els efectes de la crisi siguin, per a les persones i famílies que ho necessiten, menys durs. 
 
Continuarem ajudant tant com ens ho permetin els nostres recursos i, en aquest aspecte, farem un esforç de transparència informativa, d’explicar amb molta claredat què fem i per a qui ho fem, perquè, com he dit en algun moment d’aquest discurs, la pedagogia política també forma part de les nostres responsabilitats i ara es fa més necessària que mai.
 
Per altra banda, continuarem desenvolupant els programes culturals, de solidaritat, de lleure  i associatius, i en tot el que sigui possible ho farem juntament amb les entitats ciutadanes. I aquí vull destacar el conjunt de polítiques adreçades a la joventut, no solament en l’àmbit del lleure, la cultura i l’esport, sinó també en temes com l’habitatge, la formació o les polítiques d’igualtat.
 
(4)
Finalment, un altre camp de treball serà continuar aprofundint en la promoció de la ciutat i la identitat ciutadana, i potenciar els valors medioambientals i paisatgístics de Mollet, tant del Mollet urbà com del Mollet rural. Seguirem implantant programes per a l’estalvi i l’eficiència energètica i continuarem promovent aquest gran tresor que és Gallecs, juntament amb l’Associació de Pagesos de Gallecs. 
 
Ja veieu, doncs, que el programa del PSC, el programa que tenim per a la ciutat, és un programa ambiciós i és un programa pensat per sumar, per aplegar i enriquir energies i perquè sigui beneficiós per al conjunt general de la ciutadania. 
 
És un programa que abasta tots els camps possibles: serveis socials, gent gran, educació, salut, cultura, esports, joventut, igualtat i solidaritat, promoció econòmica, seguretat i convivència ciutadana, mobilitat, urbanisme, paisatge urbà, Gallecs, habitatge, tecnologies de la informació i la comunicació, estudis locals, projecció en el Baix Vallès, identitat i promoció de la ciutat...  
 
I que ningú no dubti que jo governaré pensant no en el que convé al meu partit sinó en el que és millor per a la meva ciutat. 
 
(I que ningú tampoc no dubti ) I que tots aquests eixos de treball que he assenyalat, els àmbits que treballarem  i els exemples concrets que he esmentat són per fer una ciutat millorar i per contribuir a un major benestar de tots i cadascun dels molletans i molletanes.
 
Ara bé, cal no oblidar el context en què ens movem i pensar que, potser per manca de recursos, alguns projectes no es podran tirar endavant o no es podran fer amb la celeritat que voldríem. No serà mai, però, per manca de tenacitat o per manca d’il·lusió que deixem de fer realitat tot el que he explicat. 
 
I en aquest sentit, i parlant de projecció de ciutat, està molt clar que haurem de continuar sent molt exigents, i treballar amb especial energia,  perquè es facin realitat els projectes que depenen d’altres administracions, especialment els que depenen del Govern de l’Estat o del Govern de la Generalitat, com són:
 
El 4t institut de secundària a la Vinyota
la posada en marxa de la residència per a persones discapacitades La Vinyota
els ajuts per construir la quarta escola bressol municipal
els nous jutjats
l’equipament per al servei sociosanitari
el soterrament de la línia del tren del nord
la remodelació de l’Estació de França
 
Acabo de dir que ens caldrà tenir energia per tirar endavant aquest programa. Aquesta energia, en el meu cas, provés no només dels vots dels ciutadans; o del meu partit, que em fa l’extraordinària confiança de ser el seu cap de llista, o del conjunt d’entitats i associacions ciutadanes, que tant suport em donen en la tasca de govern.
 
Si em permeten que ho digui en veu alta, aquesta energia també m’arriba de la meva família, de la meva dona, dels meus fills, del meu pare. Els agraeixo profundament que sempre em facin costat, que em recolzin i entenguin la meva dedicació a la ciutat. Ells són la font de la meva il·lusió i els meus puntals perquè jo pugui estar al costat de la meva gent, dels ciutadans, de la meva ciutat.
 
Perquè ja sabeu que és així i que ho continuarà sent: el sentit més profund de ser alcalde de Mollet és treballar per a la meva ciutat. 
 
I aquest treball no solament el faré jo; el farà també el conjunt de regidors i regidores que conformaran el govern municipal, un equip que combina experiència i  joventut, energia i il·lusió, capacitat i motivació.
Com deia dimecres passat el nostre amic Dani Novo en el ple de tancament de mandat i de comiat d’alguns regidors, el tren de la democràcia va fer una parada el dia 22 de maig, i alguns regidors van baixar i uns altres avui hi han pujat. I aquest tren, amb els seus regidors i regidores, seguirà per les vies de la convivència, de la cultura, del respecte, del diàleg, del progrés i de la pau, que són els principals camins per al millor futur.
 
Fa quatre anys, vaig acabar aquest discurs citant una frase de Nelson Mandela, una persona que admiro i un dirigent polític que és sempre un referent per als que creiem que la política, l’autèntica política, l’única digna de rebre’n el nom, és aquella que treballa per a la llibertat, la igualtat, la justícia, el progrés de la societat i el bé públic. 
 
Nelson Mandela diu: 
 
Cap de nosaltres tot sol pot aconseguir l’èxit, ho sabem prou bé. Per això hem d’actuar plegats com gent unida, pel naixement d’un nou món.
 
I jo vaig acabar dient:  “Per l’inici d’un nou Mollet”. 
 
Ara, per acabar el discurs d’aquest inici de mandat,  també voldria afegir-hi una idea de Mahatma Gandhi, que m’he fet meva amb aquestes paraules: 

Tu, jo, nosaltres, vosaltres, tots junts podem ser el canvi que desitgem per veure un món millor.
 
Compto amb tots vosaltres. 
 
Moltes gràcies.

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès