Català | Castellano RSS

República? Monarquia?

Aquesta temporada, per diverses circumstàncies, arriba la commemoració de la II República en ple debat sobre la forma d’organització política del nostre país: monarquia? república? abdicació en l’hereu?

Al meu entendre està ben clara la vigència d’aquest debat. Sense anar més lluny el Ple de l’Ajuntament del dia 25 de març es va pronunciar amb la majoria de vots a favor per  obrir un debat a la societat per triar lliurement la forma d’estat que volem. Però també crec que és molt evident que pronunciar-se a favor de la república no és per un anar “en contra de”, sinó perquè estem convençuts dels valors polítics, socials i culturals que té aquesta forma de govern per si mateix. Per començar, perquè ens trobem amb l’elecció del president de la república per sufragi universal: figura que es deu al país, que sap que el càrrec no és una herència (concepte ben dubtós i discutible, el de l’herència, en política democràtica), i que és responsable dels seus actes davant els electors, els ciutadans, en general, i si convé la justícia.

Alhora, recordar el progrés i les consecucions que vam aconseguir amb la II República també ens ajuda a entendre les bondats d’aquest sistema d’organització política: estat laic i, sobretot, escola laica, avantguarda pedagògica, escola en català; separació església/estat; atenció sanitària pública; igualtat de la dona en tots els àmbits, inclòs el vot femení, matrimoni civil i dret al divorci; llei dels conreus...

Va ser un sistema polític que va proposar-se la modernització de la societat, corregir les terribles desigualtats socials, basades en un sistema oligàrquic i un analfabetisme endèmic, i donar resposta als anhels d’autogovern de Catalunya. Va ser un projecte polític d’un potencial transformador com no s’havia conegut fins llavors al nostre país fins al punt que avui dia es pot considerar, després de més de trenta-cinc anys de la nostra democràcia, que hi ha conceptes o actituds o aspiracions en què encara no hem aconseguit arribar als resultats que es van donar als anys de la II República.

En aquells moments, els ajuntaments van els grans pals de paller de l’obra republicana, igual que ara, que hem estat els grans vertebradors de l’estat de la redistribució de la riquesa i del benestar. Per això, en temps tan incerts i difícils com els actuals, on veiem no només trontollar l’estat del benestar sinó que s’està posant en perill el projecte de futur dels nostres fills, hem de reivindicar més que mai valors tan propis de la II República com la democràcia, el progrés social, l’educació, la sanitat.

Per acabar, vull que sigui inequívoc el meu  homenatge a unes generacions que, fa vuitanta-dos anys, van tenir el valor de proclamar la República i defensar-la fins a la mort, l’ostracisme social i cultural, la repressió més ferotge o l’exili. Ara hem de continuar defensant aquest sistema de progrés social; un sistema polític que creiem el millor possible en democràcia. Ara hem de deixar que el poble es manifesti.
 
Josep Monràs i Galindo


 


Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès