Català | Castellano RSS

Una història de Nadal per a tot l'any

Fa una setmana vaig assistir, com altres anys, a la representació a Can Gomà que per aquestes festes preparen la comunitat escolar de Can Vila, el conjunt de professorat i el conjunt de nens i nenes, de nois i de noies. “Ho veus?” va ser una representació magnífica, emotiva, un exemple d’humanitat i de societat de progrés i d’equitat.
 
Vaig sortir d’allà amb un sentiment molt específíc, que jo ja identifico com aquell sentiment o estat d’ànim que sempre em creen les meves trobades amb tot el món educatiu i formatiu de l’Institut Municipal de Serveis als Discapacitats. No cal que us digui que és un sentiment positiu, que em conforta i em reafirma en la idea que algunes de les coses més importants d’aquest món, i que tenen un valor inalterable, es troben en la senzillesa, en l’estima, en la veritat, en la innocència de persones que, potser cognitivament o físicament, no estan dins dels estàndards de normalitat, però que en la capacitat d’estimació ens donen tot sovint lliçons autèntiques. I amb aquests persones, les que els acompanyen dia a dia en el seu aprenentatge a fer que creixin i que progressin, aquests homes i dones, uns grans professionals, però també persones que són un exemple d’entrega, de vocació, de feina ben feta, dia a dia, tan transcendental per als propis alumnes, les seves famílies i la societat en general.
 
Mollet, ho sabem bé, ha estat un exemple pioner d’integració i de suport cap a les persones amb discapacitats psíquiques i les seves famílies. Som un referent educatiu i de servei públic. Ara la Generalitat acaba de triar l’escola de Can Vila com a centre de referència del Baix Vallès, durant els dos propers cursos, per a programes específics de suport a la integració d’alumnes discapacitats en les escoles “normals”, per tal que els professionals de Can Vila donin suport i orientació al professorat i acompanyin l’alumnat i les seves famílies en el procés d’escolarització. Tota aquesta bona feina, reconeguda arreu, ha estat possible gràcies a les polítiques municipals, gràcies als pares i mares dels nostres alumnes i treballadors a Can Vila, el Taller Alborada, el Centre Ocupacional del Bosc o el CDIAP, però sobretot i indiscutiblment gràcies a la feina i la dedicació de tots els seus professionals.
 
Ja fa dies que volia reservar aquest espai a la premsa per continuar viu el contacte habitual amb els ciutadans de Mollet també a través de les pàgines locals d’informació. Podia haver parlat d’urbanisme, de projectes de futur, de la millora del trànsit a la rotonda de la Vinyota, de modificacions del POUM per tirar endavant el projecte del Calderí... Podia parlar de coses tan importants per a la ciutat com aquestes, però he triat de parlar d’una cosa encara més necessària, més vital, com són els valors i els exemples que ens fan progressar veritablement com a societat i com a persones: treball, treball ben fet dia a dia, coratge, educació, aprenentatge, compromís, sentiments i emocions... O el somriure d’un nen amb paràlisi cerebral quan fa el seu paper dins l’obra de teatre, el seu “gran” paper, perquè hi ha poques coses en el món tan importants com aquesta...
 
És el meu article d’aquest Nadal per als lectors d’aquest diari. Són els valors que duren tot l’any i tota una vida, sigui la dels nostres nois a Can Vila, o la de les nostes escoles, o el futur que entre tots estem construint per al nostre Mollet.
 
 
Josep Monràs i Galindo
Alcalde

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès