Català | Castellano RSS

XXII Jornades del CEM: Mollet, cronistes i papers. Fonts documentals, recerca i divulgació

18 i 19 d’octubre de 2019

 Programa Jornades 2019 portada3

Mollet és una ciutat amb més de 1.000 anys d’història documentada per molts molletans que n’han deixat testimoni. Per aquest motiu avui podem conèixer millor d’on venim, i com ha evolucionat Mollet.


Els cronistes i els que ens expliquem què fem i qui som ens ensenyen molt de nosaltres mateixos. En aquestes jornades descobrirem alguns savis il·lustres, però també molletans savis, que sovint de manera discreta o fins i tot anònima han contribuït a conèixer com és el nostre territori, la nostra història, la nostra cultura, la nostra societat...

En aquestes Jornades hi trobarem noms cabdals: Plantada, Ambròs i Lloreda, Bonvilà, Ros, Molas, Aliguer, Galtés i Solé, a més de papers medievals, precursors, i veurem la important hemeroteca sobre Mollet. Volem saber què sabem de Mollet, qui ho ha fet possible i també què ens queda per fer, alhora que volem descobrir tot allò que encara pot haver d’inèdit en aquestes cròniques.

 

Consultar programació

Romànic del Baix Vallès. Ruta de les esglésies amagades

A l’extrem meridional del Vallès s’amaguen quatre edificis singulars de l’arquitectura religiosa vallesana, les esglésies de Santa Maria de Gallecs (Mollet del Vallès), Santa Maria l’Antiga, Santiga (Santa Perpètua de Mogoda), Sant Cebrià de Cabanyes (Sant Fost de Campsentelles) i Sant Pere de Reixac (Montcada i Reixac).Totes quatre van ser l’epicentre de les seves comunitats fins que la història va atorgar un paper principal a les esglésies titulars dels quatre municipis, i llavors es transformarien en esglésies sufragànies. La forta personalitat que tenen, però, ha aconseguit que totes quatre llueixin avui dia amb esplendor enmig d’uns entorns agrícoles i forestals insospitats a la industriosa comarca vallesana. 

El Centre d'Estudis Molletans, el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (de Santa Perpetua), Amics de Cabanyes (de Sant Fost) i l'Ajuntament de Montcada i Reixach, han unit esforços per treballar conjuntament i potenciar la difusió de les quatre joies romàniques del Baix Vallès creant la "Ruta de les Esglésies Amagades".

 

 

Visites:

-   Santa Maria de Gallecs: 3r diumenge de mes, d'12 a 14 h

-   Sant Cebrià de Cabanyes: diumenges i festius, de 9 a 11 h

-   Santa Maria l'Antiga, Santiga: 2n diumenge de mes, de 10.30 a 13.30 

-   Sant Pere de Reixach: 4rt diumenge de mes, de 10 a 12 h

Informació i plànol

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès