Què són els fons Next Generation? https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Què són els fons Next Generation?

El 21 de juliol del 2020, els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea van acordar un paquet d'ajuda financera per pal·liar la greu crisi econòmica i social ocasionada per la pandèmia del COVID-19 i transformar les economies europees fent-les més verdes, digitals i resilients. És a dir, els 27 estats membres es van posar d'acord per endeutar-se junts amb la vista posada a invertir en un futur comú. La resposta coordinada i solidària a la pandèmia suposa una reacció molt diferent de la que va tenir lloc en la crisi econòmica anterior.

Amb aquest objectiu, es va dissenyar el programa de recuperació de caràcter temporal NextGenerationEU amb una dotació de recursos públics sense precedents, 750.000 milions d’euros.

Aquest fons de recuperació, de durada limitada i finançat amb recursos addicionals als previstos per finançar el Marc Financer pluriennal 2021-2027, s'integrarà als pressupostos anuals de la UE, en què també s'inclouen els tradicionals fons de la política de cohesió . Per tant, són recursos diferents. Tot i ixò, el MRR pot finançar projectes d'inversió i reformes on es complementi amb altres fons o programes de la UE, assegurant no incórrer en doble finançament.

Per poder accedir als fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, els estats membres han d'aprovar plans nacionals de recuperació i resiliència. 

Pla de Recuperació.png

 

Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

A Espanya, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència preveu una sòlida agenda d'inversions i reformes estructurals per fer front a la crisi mitjançant un desplegament efectiu de fins a 140.000 milions d'euros en transferències i crèdits. Aquesta quantitat inclou 69.528 milions d'euros en transferències no reemborsables i, a més, pot accedir a més de 70.000 milions d'euros en préstecs fins al 31 de desembre de 2026. El Pla és un gran projecte de país on estan implicats tots els nivells de l'Administració: estatal, autonòmic i local, a més del sector privat. L'objectiu és transformar la nostra economia per fer-la més verda, digital, inclusiva i cohesionada i incrementant-ne, alhora, la capacitat de creixement a mitjà i llarg termini.

 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0