Història de Mollet https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Història de Mollet

Els fonaments.

Els fonaments

El municipi de Mollet del Vallès ocupa un petit tros del sector central de la plana vallesana. Un territori amable, suaument ondulat, on el torrent Caganell travessa, d’extrem a extrem, el municipi fins a l’aiguabarreig amb el riu Besòs. A banda i banda del torrent, trobem dos llargs careners de relleu afable i nom suggestiu —els Bandolers i Sant Valerià— i en la confluència amb el Besòs, una plana rica en aigua, se situa un municipi mig urbà mig agrícola, on la ciutat compacta i moderna de Mollet contrasta amb la tradició i la innovació dels conreus de Gallecs.

Del segle X al XIV.

Del segle X al XIV

Les primeres referències documentals de Gallecs i Mollet són, respectivament, de l’any 904 i 993. Aquesta última data documentada va ser la base per poder celebrar el mil·lenari de la ciutat l’any 1993. Recerques recents han trobat un document de l’any 982 en què ja s’esmenta Mollet.

Del segle XV al XVIII.

Del segle XV al XVIII

Des de la fi de l’edat mitjana fins a bona part entrada l’edat moderna, el consell municipal es reunia sota els roures d’en Manent, i, en cas de pluja, a can Ros (a mig camí de les tres vil·les de la batllia: Mollet, Parets i Gallecs).

El segle XIX.

El segle XIX

Els inicis de la industrialització a Mollet tenen en el sector tèxtil un clar protagonista. A mitjan segle XIX hi havia 1.400 habitants i tot i que el 1848 ja existia una fàbrica de cotó, és un poble bàsicament agrícola que conrea, per aquest ordre, blat, cànem, llegums, blat de moro i vi (la crisi de la fil·loxera arriba a Mollet el 1886 i el 1898 ja ha destruït quasi totalment la vinya).

El segle XX.

El segle XX

Mollet estrena segle amb les seves indústries més emblemàtiques en funcionament, a les quals s’afegirà, el 1913, una segona gran sederia, Can Mulà, aquesta vegada com a iniciativa del prohom molletà Frederic Ros i Sallent. Per primera vegada, a la dècada de 1910, les rendes industrials superen les agràries; cal més mà d’obra i la població experimenta un important creixement demogràfic i urbanístic. També, per primera vegada, es planifica la ciutat a nivell urbanístic i de serveis.

El segle XXI.

El segle XXI

El nou mil·lenni continua la transformació cap a la ciutat moderna que és avui Mollet. Des dels primers anys, es posen en funcionament equipaments cabdals, com el Complex Esportiu Ca n’Arimon, el setembre de 2000, seguit del parc dels Colors, d’Enric Miralles, l’any 2001. El 2002 es posa en funcionament la nova Casa de la Vila, que té en la seva façana sud-oest un emblemàtic i pòstum mural del poeta Joan Brossa.