Xarxa DIGI – INCLUSION (URBACT IV, 2021 – 2027) https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Xarxa DIGI – INCLUSION (URBACT IV, 2021 – 2027)

L’Ajuntament de Mollet lidera la xarxa europea DIGI - INCLUSION amb l'objectiu de promoure la Inclusió Digital

                          Logotip d'URBACT

                    

La xarxa DIGI-INCLUSION té com a objectiu abordar l'exclusió social i impulsar la inclusió digital no només atorgant accés a la tecnologia, sinó permetent que les persones desenvolupin les habilitats necessàries i adquireixin el poder suficient per aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix el món digital.

Aquesta xarxa ha estat aprovada pel Comitè de Monitoratge de l'URBACT IV i s'ha convertit en una de les 30 xarxes de planificació d'accions a Europa, formada per 252 socis individuals de 28 països europeus que són beneficiaris i dissenyaran Plans d'Acció per fomentar el desenvolupament urbà integrat sostenible a ciutats de tot Europa.

La missió de l’URBACT és permetre que les ciutats treballin conjuntament i desenvolupin solucions integrades per a reptes urbans comuns, mitjançant la creació de xarxes, l'aprenentatge de les experiències mútues, l'extracció de lliçons i la identificació de bones pràctiques per millorar les polítiques urbanes.

www.urbact.eu

                                                                   
 Mapa de la Unió Europea                                                         

La xarxa DIGI-INCLUSION, liderada per la ciutat de Mollet del Vallès (Espanya), també inclou les ciutats d'Alexandroupolis (Grècia), Gdansk (Polònia), Iasi (Romania), Jelgava (Letònia), Torres Vedras (Portugal), la regió de Zenica-Doboj Canton (Bòsnia i Hercegovina), l'agència de desenvolupament de Côte d'Opale (Districte Boulogne sur mer - França) i l'agència regional de Lepida (Bolonya - Itàlia).

El pressupost de la xarxa és de 850.000 euros, amb una contribució de finançament de la Unió Europea de 641.531,71 euros. Des de l’1 de juny de 2023 fins al desembre de 2025, aquests socis intercanviaran coneixements, aprenent de les seves experiències, desenvoluparan les seves habilitats i elaboraran Plans d'Acció Integrats per abordar els reptes locals relacionats amb la inclusió digital.

                                                                                                                                                             

Per què DIGI - INCLUSION ?

Arran de la pandèmia provocada per la COVID – 19, i el fet que provoqués un notable descens de la presencialitat a tots els nivells a favor de la telemàtica, l’Ajuntament de Mollet del Vallès va detectar, a través dels seus Serveis Socials, que un nombre important de famílies molletanes no disposaven dels dispositius adients per treballar, poder fer gestions o que els seus fills i filles poguessin seguir les classes de forma remota.

AImatge de bretxa digital partir d’aquí, es va decidir ampliar un grup de treball municipal centrat en minvà la bretxa digital. El proper pas ha estat liderar aquesta xarxa europea per promoure la inclusió digital.

Per assolir els objectius, entre d'altres, l'Ajuntament de Mollet crearà un grup de suport que inclourà la Diputació de Barcelona i totes aquelles entitats locals susceptibles de  col·laborar en aquest repte. Així mateix també es comptarà amb l’assessorament de l’Ian Graham. 

Recepció de la Xarxa a l'Ajuntament de Mollet 

                            L'alcaldessa de Mollet, Mireia Dionisio Calé, rep la delegació de la Xarxa

Xarxes socials de la Xarxa 

Sessions de treball 

El regidor de Projectes Europeus, Raúl Broto, rep a l'Ajuntament de Mollet a Ian Graham, expert de la xarxa Digi Inclusion

Els dies 10 i 11 d’octubre de 2023 l’Ajuntament de Mollet del Vallès rebia la visita de l’Ian Graham, expert de la xarxa Digi Inclusion (URBACT IV) que lidera l’ajuntament de Mollet del Vallès

Durant els mesos de setembre i octubre, l’Ajuntament de Mollet del Vallès acompanyat de l’expert de la xarxa, Ian Graham, ha estat visitant tots els socis de la xarxa per tal de dur a terme unes visites d’estudi que tenen l’objectiu de determinar quina és la situació de la bretxa digital a cadascuna de les ciutats.

Durant 2 dies, l’expert Ian Graham i representants de l’Ajuntament de Mollet del Vallès han pogut visitar l’escola d’adults de la ciutat, el centres de gent gran i els centres cívics de la ciutat per tal que conèixer de primera mà quina és la situació de la bretxa digital a Mollet i què s’està oferint per tal de reduir-la.

Sessió de treball amb l’expert Ian Graham A més a més, el dia 11 d’octubre es van organitzar un seguit de reunions amb serveis com la nostra oficina d’atenció al ciutadà, la biblioteca, els serveis socials, el departament de gent gran, etc. Una feina que va finalitzar amb el treball en grup de tots aquests serveis i d’altres agents externs de la nostra ciutat com la Creu Roja i Caritas per tal de dur a terme un DAFO sobre la situació de la bretxa digital a Mollet.

Amb aquesta informació per part de les 9 ciutats, l’expert Ian Graham redactarà un informe que permetrà veure quins punts en comú tenen les 9 ciutats que formen aquesta xarxa i quins són els passos que caldrà dur a terme durant els propers 2,5 anys per tal de dissenyar un pla d’acció integrada que permeti reduir la bretxa digital a les 9 ciutats.

 

Mollet i l'URBACT  

De 2013 a 2015, el municipi de Mollet va participar a la xarxa europea de transferència de coneixement Diet for a Green Planet (URBACT II). Després de les lliçons apreses de la ciutat de Södertälje (Suècia) a través d'aquest projecte URBACT, el municipi de Mollet va aprovar una Política Alimentària a nivell local amb el suport de tots els partits polítics l'any 2015.

A Mollet, des de l’any 2004, es treballa la promoció de l’alimentació saludable a partir del programa de salut comunitària que es porta a terme des de salut pública, treballant en xarxa amb altres agents de salut del territori i amb altres departaments de l’Ajuntament de Mollet.

Paral·lelament a això Mollet forma part del projecte europeu Agri Urban, una iniciativa que defensa la producció ecològica. L’any 2016, 10 països europeus van signar conjuntament amb Mollet una declaració de compromís de potenciar una alimentació saludable a totes les ciutats participants.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

1
0