La Universitat Autònoma certifica la transparència de l'Ajuntament de Mollet Mollet és un dels 10 ajuntaments més transparents de Catalunya (947 municipis) i el primer de la comarca del Vallès Oriental, segons el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB. https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

La Universitat Autònoma certifica la transparència de l'Ajuntament de Mollet

Mollet és un dels 10 ajuntaments més transparents de Catalunya (947 municipis) i el primer de la comarca del Vallès Oriental, segons el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB.

La Universitat Autònoma certifica la transparència de l'Ajuntament de Mollet.
L'alcalde amb els regidors de Tecnologies de la Informació i de Comunicació

Aquest dimarts a la tarda, s'han lliurat al Palau de Pedralbes de Barcelona els guardons Infoparticipa, un distintiu que atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB, a 48 ajuntaments catalans que es distingeixen per la qualitat de la informació als seus webs. Mollet ha estat un dels ajuntaments guardonats entre els 10 primers més transparents.

Aquest segell es basa en el Mapa Infoparticip@ que avalua la web dels ajuntaments i publica els resultats georeferenciats amb l'objectiu de fer visibles i promoure les bones pràctiques de la informació i la comunicació pública que realitzen alguns consistoris. L'any passat, Mollet ja va ser uns dels tan sols 64 ajuntaments que va obtenir el segell de qualitat de la primera avaluació realitzada pel LPCCP. El Mapa Infoparticip@ ha millorat la informació que es publica i ha inclòs més indicadors, dels quals calia complir-ne 22 definits com a preferents per obtenir el Segell Infoparticip@.

L'alcalde, Josep Monràs, acompanyat pel regidor de Comunicació, Sergi Garcia, i el regidor de Tecnologies de la Informació, Jordi Talarn, va recollir aquest guardó de mans de la vicepresidenta del govern de la Generalitat, Joana Ortega. Monràs va destacar que aquest guardó "no només avala la transparència de l'Ajuntament, sinó també tots els elements de participació ciutadana que s'ofereixen als molletans i molletanes".

I és que, entre els indicadors analitzats per obtenir el guardó i que el web de Mollet compleix, s'avaluen les eines que s'ofereixen per a la participació ciutadana. En aquest cas, a banda dels diferents òrgans de participació, Mollet utilitza la plataforma web Consensus per oferir a tota la ciutadania la possibilitat de participar en l'elaboració de plans i del pressupost, per exemple.

L'alcalde va posar de manifest que "aquest guardó reconeix la feina que fem. No té sentit parlar de transparència i després no fer res. El conjunt de molletans i molletanes han de sentir com a seu el guardó, ja que és el camí per enfortir la participació ciutadana i obrir cada cop més l'Ajuntament als ciutadans."

Un altre indicador preferents que s'ha avaluat fa referència a com informen els ajuntaments de la gestió dels recursos col·lectius. Aquí s'analitza la publicació de notícies al web sobre les actuacions dels membres del govern relacionades amb la gestió del govern, i la informació sobre el perfil del contractant i les concessions signades per la Corporació amb altres entitats (informació obligada per la legislació sobre administració electrònica). En aquest punt, també es té en compte l'adhesió del Consistori, per acord de Ple, al Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública, una adhesió que Mollet va assumir l'any 2013 i es troba publicat a la seva pàgina web.

Altres indicadors analitzats com a preferents són: la informació sobre qui són els representants municipals; la publicació de les ordenances municipals; la informació sobre la gestió econòmica i el pressupost; les retribucions dels càrrecs electes.

La vicepresidenta Joana Ortega va declarar que, "mentre la LRSAL planteja només criteris economicistes i ho fa d'esquenes a la proximitat i la transparència, el món municipalista ha fet i ha demostrat que n'és un exemple". En referència a  la Llei de transparència que encara no s'ha aprovat al Parlament, va deixar constància de la importància d'aquests guardons, "ja que demostren que el món local va per endavant". Per tant, tal i com reflexionava l'alcalde, "alguns ajuntaments ho haurem fet per voluntat i convicció i d'altres ho hauran de fer per obligació quan s'aprovi la llei".

En l'avaluació dels webs i l'atorgament del Segell Infoparticip@ hi ha participat la catedràtica emèrita del Departament de Periodisme i Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB i directora del LPCCP, Amparo Moreno, i investigadors d'altres 8 universitats. Amparo Moreno explicava que "l'objectiu d'aquest segell és que els ciutadans de Catalunya puguin exercir el seu dret democràtic a una informació de qualitat".

Per la seva banda, el rector de la UAB, Ferran Sancho i Pifarré, encoratjava els municipis catalans "a mantenir i augmentar els nivells de qualitat que valora el segell".
 

Imatges relacionades

L'alcalde amb els regidors de Tecnologies de la Informació i de Comunicació
L'alcalde amb els regidors de Tecnologies de la Informació i de Comunicació

Etiquetes