L’Ajuntament segueix retirant els nius d’erugues processionàries El consistori de Mollet del Vallès segueix prenent mesures proactives i retirant les bosses d’erugues on es concentren abans de l’arribada de la primavera. Paral·lelament, també com s’ha fet els darrers anys, s’estan senyalitzant aquelles zones que poden ser sensibles a la processionària. https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

L’Ajuntament segueix retirant els nius d’erugues processionàries

El consistori de Mollet del Vallès segueix prenent mesures proactives i retirant les bosses d’erugues on es concentren abans de l’arribada de la primavera. Paral·lelament, també com s’ha fet els darrers anys, s’estan senyalitzant aquelles zones que poden ser sensibles a la processionària.

Nius d'oruges.

Amb l’arribada de la primavera, les erugues processionàries que es concentren en bosses durant l’època hivernal a les parts superiors dels arbres, comencen a baixar a terra. Aquest fet suposa un perill per les persones i animals domèstics si les toquen. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha realitzat mesures proactives per eliminar aquestes concentracions.

En aquesta línia, els serveis tècnics municipals han anat fent controls preventius per monitoritzar la presència de la processionària del pi, tant als pins com als cedres de la ciutat.

El primer sistema de control que s’aplica és la millora d’hàbitats que han de potenciar els enemics naturals (instal·lació de caixes niu, per exemple de mallerenga, conservació i millora dels arbres vells on nidifiquen els ocells insectívors, creació d’espais verds protegits que acullin la fauna auxiliar i millora de la diversitat d’espècies).

A partir d’aquí, es fa un seguiment de la incidència de la plaga, s’identifica el nivell de plaga i s’actua cas per cas en funció de les propostes de gestió. Quan es detecten bosses de processionària actives, es practica la lluita mecànica, tallant i cremant les bosses.

En el cas que les bosses no s’hagin detectat a temps, ja que molts cops estan ocultes, o es troben inaccessibles, s’instal·len trampes de captura per impedir la baixada en processó al terra, moment en el qual hi ha el risc de contacte i reacció urticària.

Finalment, en els espais afectats s’instal·la senyalització informativa amb les mesures preventives a aplicar.

Estratègia

  • Afavorir la fauna benèfica (ocells insectívors), principalment mitjançant caixes niu i seguiment de la presència d’ocells.
  • Fer un tractament químic mitjançant injecció als arbres situats en els punts més sensibles.
  • Seguiment de les bosses que apareixen:
  • Es tallen les bosses i es cremen.
  • I si no són accessibles, s’instal·len anells que recullen les erugues abans que baixin a terra.
  • Fer el seguiment amb els assessors en gestió integrada de plagues. 

 Recomanacions a la ciutadania en cas de detectar bosses

  • Comunicar-ho a l’Ajuntament indicant el lloc de la manera més precisa possible per facilitar l’aplicació de les mesures de control.
  • No tocar ni acostar-se a les erugues.
  • No deixar que els animals domèstics s’hi acostin.
  • En cas de reacció al·lèrgica, cal atenció mèdica.

Objectius de Desenvolupament sostenible

Etiquetes