Torna a Mollet el Projecte Orenetes Mollet del Vallès és un dels municipis catalans que té censats més nius d’orenetes, un ocell insectívor estrictament protegit i de gran interès com a indicador ambiental. Aquesta voluntat per preservar aquesta espècie va portar fa anys a l’Ajuntament de Mollet a formar part del Projecte Orenetes que promou l’Institut Català d’Ornitologia, una iniciativa d’estudi dels ocells en el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’orenetes cuablanca. https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Torna a Mollet el Projecte Orenetes

Mollet del Vallès és un dels municipis catalans que té censats més nius d’orenetes, un ocell insectívor estrictament protegit i de gran interès com a indicador ambiental. Aquesta voluntat per preservar aquesta espècie va portar fa anys a l’Ajuntament de Mollet a formar part del Projecte Orenetes que promou l’Institut Català d’Ornitologia, una iniciativa d’estudi dels ocells en el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’orenetes cuablanca.

Torna a Mollet el Projecte Orenetes.
Niu d'orenetes

Al marge d’aquesta voluntat de preservació, l’Ajuntament de Mollet també fa anys que treballa des del punt de vista pedagògic amb les escoles de la ciutat a través del programa Mollet Nius

Amb aquest programa, els i les alumnes de Mollet, augmenten la seva sensibilitat pel que fa a la vàlua del patrimoni natural del seu entorn i aprenen a observar la natura i a fer ciència en general alhora que potencien els seus lligams amb les aus aprenent, també, a respectar aquesta espècie en concret i el medi ambient en general. 

El projecte consisteix en la realització de xerrades teòriques a cada escola participant sobre les orenetes: on viuen, l'alimentació, la importància que tenen, etc. i d'un treball de camp amb l’alumnat a fi d'actualitzar aquest cens d'orenetes.

Així, grups d’alumnes recorren els indrets de la ciutat on hi ha nius d’orenetes, les observen i prenen nota amb l’objectiu de disposar de dades que puguin ajudar a l’hora de definir les mesures de gestió i protecció d’aquesta espècie, incloses les lligades amb qüestions urbanístiques.

Enguany participen l’escola Joan Abelló i l’escola Sant Jordi entre els mesos d’abril i juny.

Per què l’oreneta cuablanca?

Hi ha diferents motius que el converteixen en un ocell ideal pel seu estudi, com ara, el  seu costum de nidificar a les façanes fent-la una espècie propera a les persones i de fàcil observació, la presència i l'abundància dels seus nius  fortament vinculada a les característiques dels edificis, al respecte humà pels nius i a les condicions de l'entorn, inclosa la qualitat atmosfèrica i la disponibilitat de fang, o el fet que es tracti d’un excel·lent indicador ambiental.

Des del punt de vista pedagògic, la seva fàcil identificació i el seu aspecte simpàtic potencien la seva capacitat de seducció ambiental, amb un enorme potencial educatiu.

Projecte Orenetes

 

Objectius de Desenvolupament sostenible

Etiquetes