Daten de 1282 el document més antic de l’Arxiu Històric de Mollet del Vallès El document més antic que es conserva a l’arxiu de Mollet compleix 742 anys avui divendres, 15 de març. Es tracta d’un pergamí medieval, signat davant de notari, que dona fe de la venda d’unes terres situades a Molletum (Mollet). https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Daten de 1282 el document més antic de l’Arxiu Històric de Mollet del Vallès

El document més antic que es conserva a l’arxiu de Mollet compleix 742 anys avui divendres, 15 de març. Es tracta d’un pergamí medieval, signat davant de notari, que dona fe de la venda d’unes terres situades a Molletum (Mollet).

Pergamí més antic de Mollet del Vallès.

El document forma part del Fons Ramon Ros Castelló que contenia, entre d’altres, 53 pergamins medievals procedents de la masia de can Mulà de Gallecs. Aquest fons es va incorporar a la ciutat el 22 de gener passat.

 

Un cop feta la donació, s’han datat els pergamins, s’ha iniciat la restauració dels que presentaven patologies i s’ha signat un conveni de col·laboració amb l’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental per a la seva traducció.


Aquest és el nombre de pergamins del Fons Ramon Ros Castelló per segles:

 

  • Segle XIII:2 (1282 i 1297).

 

  • Segle XIV:4 (1325-1364).

 

  • Segle XV:15 (1403-1500).

 

  • Segle XVI:30 (1506-1599).

 

  • Segle XVII:1 (1602).

 

  • 1 pergamí sense datar a causa del mal estat de conservació.

 

Abans de la incorporació del Fons Ros Castelló, l’arxiu de Mollet només tenia 3 pergamins medievals dels segles XIV i XV.


Els pergamins més antics que parlen de Mollet són, però, del segle X i es conserven fora de la ciutat, sobretot a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, a l’Arxiu de la Catedral de Barcelona i a l’Arxiu diocesà de Barcelona. Els més antics són:

  

  • Primer document referent a Gallecs (any 904):acta de consagració de l’església de Sant Esteve de Parets, on se cita el nom de Gallecs.

 

  • Primer document referent a Mollet (any 982):Permuta on apareix el topònim de la població.

 

  • Documents del Mil·lenari de Mollet (any 993):1) 10 juny, donació de terres on se cita l’església parroquial, i 2) 4 novembre, testament on s’hi troba escrit el nom de Moledo

Etiquetes