Es presenta el darrer número de la revista 'Notes' Aquest passat dilluns, coincidint amb Sant Vicenç, patró de Mollet, ha tingut lloc l’acte de presentació del número 39 de la revista Notes, publicació del Centre d’Estudis Molletans. En aquest mateix acte, s’ha presentat el Fons documental Ramon Ros Castelló, dipositat a l’Arxiu Històric de Mollet del Vallès. https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Es presenta el darrer número de la revista 'Notes'

Aquest passat dilluns, coincidint amb Sant Vicenç, patró de Mollet, ha tingut lloc l’acte de presentació del número 39 de la revista Notes, publicació del Centre d’Estudis Molletans. En aquest mateix acte, s’ha presentat el Fons documental Ramon Ros Castelló, dipositat a l’Arxiu Històric de Mollet del Vallès.

Presentació del número 39 de la revista "Notes".

En la miscel·lània del Notes 39 hi ha un total de set articles de temàtiques ben diverses: una família de la baixa noblesa de Martorelles al segle XI; el cavaller Bernat de Campsentelles, participant en la conquesta de Mallorca sota les ordres de Jaume I; noves aportacions sobre la important batalla que va tenir lloc a Mollet i Santa Perpètua durant la Guerra del Francès; la política molletana a través de la premsa local en el primer terç del segle XX; la figura de Martí Pou Torrents, considerat el primer arxiver de la ciutat; la vida del combatent republicà i presoner de guerra Joan Casals Gómez, i els canvis que va suposar l’aplicació de les directrius del concili II del Vaticà a les esglésies de Mollet.

En l’apartat de patrimoni es descriu una singular escultura barroca de la col·lecció Abelló; els esgrafiats de La Marineta i la seva restauració, i l’elaboració d’un grafit que busca desestigmatitzar la salut mental a través de l’art.

Un fons amb pergamins medievals

Coincidint amb la presentació del darrer número del Notes, s’ha fet pública la cessió a l’Ajuntament del Fons documental Ramon Ros Castelló, que inclou documentació medieval i d’èpoques posteriors. La família Ros prové d’un antic llinatge de la masia de Can Mulà de Gallecs, amb orígens documentats des del segle XIV. El fons documental, de gran valor patrimonial i històric, pot suposar una important font d’informació per a la historiografia molletana i vallesana.

El fons, dipositat a l’Arxiu Històric de Mollet del Vallès, inclou una cinquantena de pergamins relacionats amb la Masia Can Mulà de Gallecs, així com 162 manuscrits datats entre 1326 i 1896 relacionats amb la mateixa masia. També hi ha documentació de la fàbrica tèxtil de Can Mulà, fotografies familiars i de l’empresa i altra documentació familiar del segle XX.

L’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, ha assegurat que “mantenir viva la història del nostre poble és una tasca que ens incumbeix a tots. Conèixer d'on venim ens dona la perspectiva i la fortalesa per a construir cap a on anem”. L’alcaldessa també ha “volgut agrair al Centre d'Estudis Molletans per la gran feina que realitzen”.  Aquest dilluns s’ha celebrat el 30è aniversari del Centre d’Estudis Molletans. 

 

Estela Mas Cagide, regidora del Centre d’Estudis Molletans ha destacat “que el Notes ha esdevingut l'enciclopèdia del nostre territori i que conéixer el nostre passat en comú ens atorga una identitat col·lectiva com a poble”.

El darrer número de la revista Notes es pot adquirir per 12 € al Museu Abelló o consultar i/o descarregar al web municipal dins l’apartat https://www.molletvalles.cat/ca/la-ciutat/publicacions/notes

 

Al Museu Abelló també es poden adquirir totes les publicacions del Centre d’Estudis Molletans.

Imatges relacionades

Cessió del Fons documental Ramon Ros Castelló
Cessió del Fons documental Ramon Ros Castelló

Etiquetes