Stolpersteine. Homenatge als molletans represaliats pel franquisme https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Stolpersteine. Homenatge als molletans represaliats pel franquisme

Stolpersteine

Llamborda Stolpersteine amb el nom gravat del seu creador Gunter Demnig

Ein Stein, Ein Name, Ein Mensch. Una pedra, un nom, una persona. Stolpersteine, pedra que fa ensopegar, és un projecte artístic dissenyat per Gunter Demnig (Berlín, 1947). Com ens recorda ell mateix, "no hi ensopeguem amb els peus, sinó amb el cap i el cor".

El maig de 1996 a Berlín es van col·locar les primeres. Dedicades a persones jueves residents al barri de Kreuzberg víctimes del règim nacionalsocialista. S’instal·len davant la darrera residència on va viure en llibertat la persona.

Es tracta d’un projecte que relaciona art i memòria per retre homenatge a una víctima del totalitarisme.

Cada llamborda Stolpersteine es fa a mà i és única, un gest de respecte i d’humanitat que vol contrastar amb l’exterminació mecànica i indiscriminada dels règims feixistes. Les fa l’escultor Michael Friedrichs-Friedlaender al seu estudi dels afores de Berlín.

Les platejades recorden les víctimes del franquisme i les daurades les del nazisme.

Per saber-ne més

Homenatge als molletans represaliats pel franquisme

Josep Fortuny i Torrents

(Mollet del Vallès, 1902 – Barcelona, 1939)

De professió pastisser. El 1930 va ser un dels fundadors del Centre Catalanista i Republicà de Mollet, que posteriorment s'adherí a ERC. Amb la proclamació de la II República serà escollit regidor. Els Fets d’Octubre de 1934 comportaran la destitució de tot el consistori i Fortuny serà empresonat i jutjat. El 1936 recuperarà el càrrec de regidor i serà alcalde de 1937 a mitjans de 1938, quan dimiteix per incorporar-se a l’exèrcit de l’aire com a voluntari.

                                       Josep Fortuny 1902 - 1939

El 20 de gener de 1939 pren el camí de l’exili però, molt aviat, decideix retornar. Li havien assegurat que, si no tenia crims de sang, no hi hauria represàlies, però l’aval que havia demanat no va arribar mai. El 9 de febrer passa la frontera per Hendaia, on serà detingut i traslladat als camps de concentració de Santa Ana i San Marcos, tots dos a Lleó. El 9 de maig el traslladen a la presó Model de Barcelona, on serà sotmès a judici sumaríssim i condemnat a mort.

El 16 de juliol es executat al Camp de la Bóta i enterrat a la fossa comuna del cementiri de Montjuïc.

    Missatge de la llamborda de Josep Fortuny (carrer Gaietà Ventalló, nº 4)

                     Llamborda de Josep Fortuny                         Aquí visqué el batlle Josep Fortuny Torrens, Nascut  1902, Detingut 15.02.1939, Presó Model, Assassinat 16.7.1939, Camp de la Bota, Barcelona   

                   Aquesta llamborda és la 2a que es va col·locar a la península

 

Bibliografia 

“Josep Fortuny i Torrents. Una biografia política”. Centre d’Estudis Molletans. Col·lecció Vicenç Plantada. (Joan Corbalán Gil i Antoni Lardín i Oliver)

Bibliografia completa

Imatges relacionades

Josep Fortuny
Josep Fortuny
Acte de col·locació de la llamborda Stolpersteine al carrer Gaietà Ventalló, 4, lloc on visqué el batlle Josep Fortuny, amb la presència de l’Ajuntament de Mollet del Vallès i l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya. (29.04.2022)
Acte de col·locació de la llamborda Stolpersteine al carrer Gaietà Ventalló, 4, lloc on visqué el batlle Josep Fortuny, amb la presència de l’Ajuntament de Mollet del Vallès i l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya. (29.04.2022)

T'ha estat útil aquesta pàgina?

2
0