Els nostres mestres. La memòria de la nostra ciutat Els nostres mestres. La memòria de la nostra ciutat és un projecte per recuperar i posar en valor la memòria històrica de la gent gran de Mollet i establir espais de relació entre generacions. El fruit d'aquest projecte és un blog amb el mateix nom que recull l'experiència vital i el coneixement sobre la ciutat, articulat en l'eix del tèxtil. https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Els nostres mestres. La memòria de la nostra ciutat

Els nostres mestres. La memòria de la nostra ciutat és un projecte per recuperar i posar en valor la memòria històrica de la gent gran de Mollet i establir espais de relació entre generacions. El fruit d'aquest projecte és un blog amb el mateix nom que recull l'experiència vital i el coneixement sobre la ciutat, articulat en l'eix del tèxtil.

En aquest projecte hi han participat 11 persones grans i 46 joves, estudiants de 4t d'ESO de l'Institut Aiguaviva. Els joves han fet el paper d'investigadors i han entrevistat la gent gran per extreure'n el màxim d'informació vital i recuperar, així, la memòria d'una època de la història de Mollet.

Aquesta iniciativa, promoguda per l'Ajuntament de Mollet a través de la Regidoria de Gent Gran,  ha estat un treball transversal que ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Aiguaviva, el Museu Abelló, el Centre d'Estudis Molletans (CEM), Vallès Visió, Ràdio Mollet, la Biblioteca Can Mulà i el Servei Local de Català.

Les persones seleccionades, 11 mestres, 4 homes i 7 dones, pertanyen a estatus socials diferents i han estat vinculades al món del tèxtil. Gràcies a aquest fet, el projecte ha esdevingut més divers i ric, perquè ha copsat diferents punts de vista d'un mateix fet social, cultural o històric.

Mestres: Balbina Camp, Montse Mas, Rosa Mauri, Lluís Villanueva, M. Mercè Ninou, Jaume Oliveras, Josep Ribot, Martí Tuérgano, M. Cristina Nofreiras, Fina Moreno, Isabel Cazalla.

La primera part del projecte, la recerca del tema, s'ha treballat des de l'escola com a temari de l'àrea de socials de 4t d'ESO. Els temes tractats són la Revolució industrial, la història de Catalunya i el moviment obrer.


Hi han participat, 46 joves, 26 noies i 20 nois, de 4t d'ESO de l'Institut Aiguaviva.


Nois i noies: Xavier Moreno, Virginia Fernández, Sonia La Casa, Sergio Bolaños, Sara Hamed, Pau Pascual, Oriol Bonilla, Núria Cervilla, Noemí Amor, Mª José Rosillo, Laura Viñuela, Laura López, Laura Galve, Laia Ondoño, Khaira Martínez, Judith Montfort, Joan Navarro, Jennifer Colmenero, Gerard Fernández, Ferran Pech, Elena Zújar, David Sánchez, Dani Ruiz, Cristina Aguilera, Cláudia de la Fuente, Bruno Gómez, Aurora Oliva, Anastasia Untilla, Alícia Zaragoza, Albert Rodríguez, Alba Ribas, Adrià Valderrama, Cristina Cuní, Alfonso Galisteo, Martina Azlor, Marina Alcántara, Xavier Ortiz, Maria Abadía, Jose Capitán, Glória Pastor, David Martínez, Daniel Collado, Carla López, Amine El Aouni, Alejandro Rubio, Adrià Beltrán.

La segona part del projecte està basada en les reunions i espais de trobada, un treball previ per a l'elaboració del guió de les entrevistes enregistrades al plató de Vallès Visió TV.

El guió de les entrevistes, realitzat pels joves amb l'orientació de la professora de ciències socials i coordinadora del projecte Margaret Pérez, s'estructura en tres parts diferenciades. En primer lloc, una breu biografia personal. En segon lloc, la pregunta adreçada als mestres A quina edat van començar a treballar els mestres i quines tasques feien a la fàbrica?  tema que ha estat transversal en totes les persones entrevistades. I, en tercer lloc, la pregunta sobre els diferents àmbits relacionats amb la seva feina i els records del món tèxtil d'aquella època.

Aquest any, el muntatge i l'edició dels vídeos ha anat a càrrec dels alumnes de 4t d'ESO en l'assignatura d'informàtica, guiats pel professor de la matèria, Sergi Galeote.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0