Multitudinari acte d’homenatge als molletans deportats als camps nazis Aquest diumenge, Mollet del Vallès ha acollit un multitudinari acte institucional d’homenatge als molletans deportats als camps nazis que es va fer a la Masia de Can Lledó amb la presència, entre d’altres, dels familiars dels deportats, Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic, la regidora responsable del Centre d’Estudis Molletans, Estela Mas Cagide, l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González. https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Multitudinari acte d’homenatge als molletans deportats als camps nazis

Aquest diumenge, Mollet del Vallès ha acollit un multitudinari acte institucional d’homenatge als molletans deportats als camps nazis que es va fer a la Masia de Can Lledó amb la presència, entre d’altres, dels familiars dels deportats, Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic, la regidora responsable del Centre d’Estudis Molletans, Estela Mas Cagide, l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González.

Acte d'homenatge amb la presència de l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé  i  la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, “.

L’acte va començar fent una ruta per fer la descoberta de cinc llambordes Stolpersteine en homenatge a: Pere Cuyàs Niubó (Ronda d’Orient, 2), Joan Molins Maynou (c. Berenguer III, 12), Vicenç Bachs Vilà (c. Fèlix Ferran, 4), Joan Tura Ros (Cal Pinyonaire, c. Comte d’Urgell, 21)  i Antonio López Tarragona (c. Comte d’Urgell, 26, Masia de Can Lledó). Un cop descobertes, l’alcaldessa de Mollet del Vallès i la consellera van fer una ofrena d’una rosa blanca a cadascuna de les llambordes que estan situades davant dels domicilis on van viure els 5 molletans.

La ruta va finalitzar a la Masia de Can Lledó on es va celebrar l’acte institucional en el qual es va poder conèixer millor la vida dels 5 molletans i en què van poder intervenir familiars dels deportats. També hi va participar Kàtia Calaf, alumna de l’Escola Municipal de Música, que va interpretar dues peces musicals.

Segons l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé “és un dia d’homenatge, de record i de memòria històrica perquè, malgrat sembla que tot el que avui recordem és molt llunyà, realment fa molt poc que va passar. I és la nostra obligació recordar-ho perquè cap persona hagi de patir, mai més, tot el que aquests cinc molletans i també les seves famílies van haver de viure.  Però també és un dia de reconeixement dels valors democràtics que volem que estiguin sempre presents a la nostra ciutat, en el present i en el futur”  

Per la seva banda, la regidora responsable del Centre d’Estudis Molletans, Estela Mas Cagide, destacava que “és un acte de memòria històrica en tota la magnitud del seu significat. Amb la col·locació de les Stolpersteine es fa un pas enllà cap a l’eternitat d’aquesta memòria col·lectiva”.

Per la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, “els fets que puguem trobar aquestes llambordes pels pobles i ciutats, facilita que les noves generacions puguin entendre que darrere de cada dret i cada llibertat va haver-hi persones com que les que avui homenatgem, que van fer-ho possible”.

L’acte ha comportat que a Mollet es col·loqués la llamborda 500 de Catalunya.

De fet, amb les 5 que s’han destapat a Mollet, n’hi ha 503 en un total de 69 municipis catalans.  Aquestes cinc llambordes se sumen a la que es va col·locar el 29 d’abril del 2022 al carrer Gaietà Ventalló, 4, en aquest cas en memòria del que va ser alcalde de Mollet Josep Fortuny i Torrents afusellat pel franquisme el 16 de juliol de 1939.

Stolpersteine

Es tracta d’un projecte que relaciona art i memòria per retre homenatge a una víctima del nazisme. Cada llamborda Stolpersteine es fa a mà i és única, un gest de respecte i d’humanitat que vol contrastar amb l’exterminació mecànica i indiscriminada dels règims feixistes.

L’autor de les llambordes és l’escultor Michael Friedrichs-Friedlaender que les elabora al seu estudi dels afores de Berlín.

Les daurades recorden les víctimes del nazisme i les platejades les del franquisme.

Més informació sobre els 5 molletans : Stolpersteine. Homenatge als molletans deportats als camps nazis - Ajuntament de Mollet (molletvalles.cat)

Objectius de Desenvolupament sostenible

Etiquetes