Gallecs, espai protegit L'octubre de 2009, la Generalitat va incloure Gallecs al Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), que estableix la xarxa d'espais naturals protegits a Catalunya amb l'objectiu de conservar el patrimoni geològic, els hàbitats i els ecosistemes més representatius i ben conservats del nostre país. https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Gallecs, espai protegit

L'octubre de 2009, la Generalitat va incloure Gallecs al Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), que estableix la xarxa d'espais naturals protegits a Catalunya amb l'objectiu de conservar el patrimoni geològic, els hàbitats i els ecosistemes més representatius i ben conservats del nostre país.
Amb la inclusió de Gallecs al PEIN es tancaven 40 anys de lluita per al reconeixement de la vulnerabilitat i fragilitat d'aquest espai agrícola i per la protecció del seu paisatge, considerat com un dels més característics de la plana vallesana. Aquesta protecció també garanteix el manteniment de les activitats agrícoles de la zona i la preservació del patrimoni arquitectònic de l'església de Santa Maria de Gallecs i les masies de l'entorn.
 
El procés per incloure Gallecs al PEIN va començar l'any 2005, després de l'aprovació definitiva del Pla Director Urbanístic de Santa Maria de Gallecs. Aquest document ja garantia la no urbanització de la zona i preveia la incorporació de l'espai obert de Gallecs al PEIN. Van caldre, doncs, quatre anys per completar aquest procés de protecció, durant els quals l'Ajuntament de Mollet no va deixar de reclamar al Departament de Medi Ambient que n'agilitzés els tràmits. 
 
Les hectàrees que s'han inclòs dins el PEIN són 698,91, repartides entre  sis dels municipis amb superfície a Gallecs: Mollet, Parets, Lliçà de Vall, Santa Perpètua, Palau-solità i Plegamans i Montcada i Reixac. De tots, Mollet és el municipi que conté major superfície de Gallecs al PEIN amb 426,83 hectàrees. 
 
El Consorci del Parc de l'espai d'interès natural de Gallecs n'és l'òrgan gestor. Està integrat per la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i els ajuntaments de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0