Orgànica https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Orgànica

La matèria orgànica està formada per les restes de menjar i restes vegetals de mida petita que poden ser recollides selectivament i susceptibles de degradar-se biològicament. La matèria orgànica s'ha de dipositar al contenidor marró.

Aquestes restes orgàniques són fàcilment degradables pels microorganismes. Per això, és necessari que aquesta fracció es reculli i gestioni el més ràpidament possible, per tal d'evitar la generació de males olors.

Què s’hi pot llençar  

Restes de carn, peix, pa, fruita, verdura, marisc, closques d’ou i de fruita seca, taps de suro, bosses d’infusió, marro del cafè, paper de cuina i tovallons tacats d’oli, petites restes de jardineria, etc.

Què no s’hi pot llençar  

Restes d’escombrar, cabells, bolquers i excrements d’animals, que van al contenidor gris. 

Recollir selectivament la matèria orgànica és molt important perquè representa gairebé el 40% del pes dels residus generats a les llars. Quan es llença correctament al contenidor marró arriba a les plantes de compostatge on es converteix en compost, un adob orgànic lliure de químics, que es fa servir com a fertilitzant en agricultura i jardineria. Si es llença barrejada amb la resta al contenidor gris i arriba a l’abocador es descompon de forma descontrolada formant lixiviats, que es filtren al subsol i el contaminen, i genera metà: un dels gasos contaminants causants de l’efecte hivernacle.

Si tens hort o jardí potser t’interessa compostar la matèria orgànica a casa.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

1
0