Oli usat L'oli vegetal que emprem per cuinar no s’ha de tirar mai per l’aigüera, atès el seu caràcter contaminant i la dificultat que representa eliminar-lo. https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Oli usat

L'oli vegetal que emprem per cuinar no s’ha de tirar mai per l’aigüera, atès el seu caràcter contaminant i la dificultat que representa eliminar-lo.

On pots portar l'oli de cuina usat?


Guarda l'oli usat i porta'l al punt de recollida

L'oli de cuina que ja no es pot aprofitar, el pots abocar en un recipient i portar-lo a la Deixalleria o a la Deixalleria Mòbil dins del seu horari d'atenció.


L'oli abocat al medi natural té un greu impacte ambiental

L'oli vegetal que emprem per cuinar no s’ha de tirar mai per l’aigüera, atès el seu caràcter contaminant i la dificultat que representa eliminar-lo. Quan llencem els olis al clavegueram van a parar a les estacions depuradores d’aigües residuals, perjudicant el seu rendiment, ja que és molt difícil degradar l’oli a les depuradores biològiques. L’oli de cuina genera espumes i elements en suspensió que dificulten la depuració de l’aigua. En cas que l’oli arribés al riu, produiria un impacte molt negatiu en l’ecosistema, ja que es crearia una fina capa superficial sobre els rius, que impedeix els intercanvis gasosos entre l’aigua i l’atmosfera, alterant el medi aquàtic.

Recorregut virtual

                    OLINET.png

Projecte Olinet


Durant el curs 2018/2019 es va posar en marxa el Projecte Olinet, de recollida  d’oli usat de cuina domèstic. Inicialment el projecte va començar amb 3 escoles del municipi, l’escola del Bosc, l’escola Sant Vicenç i l’escola Can Besora i posteriorment s’hi va afegir l’escola Salvat Papasseit. Enguany s’hi han adherit 6 escoles més: Escola Montseny, Escola Joan Abelló, Escola Federico Garcia Lorca, Escola Sant Gervasi, Escola Col·legis Nous i Escola Sant Jordi.  

Des de llavors i fins a mitjans del 2023 s’han recollit 4.120,25 litres d’oli usat de cuina de les famílies, donant-li així una segona vida per reaprofitar-lo majoritàriament com a biodièsel i per fer-ne sabó i espelmes.

La gestió del projecte (recollida dels clakis plens, buidatge, neteja i gestió de l’oli recollit) no té cap cost ni per a l’escola ni per les famílies i en aquests moments es fa a través de la cooperativa d’inserció social Apindep, cooperativa d’iniciativa social que gestiona serveis integrals i suports per a la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, les seves famílies i altres col·lectius amb risc d’exclusió social.

El funcionament consisteix en distribuir de forma gratuïta un recipient (claki) per família que l’alumnat s’emporta a casa per a recollir l’oli usat de cuina. Un cop ple es retorna a l’escola i es bescanvia per un altre claki buit i net.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
1