Campanya de foment de la recollida d’oli de cuina usat https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Campanya de foment de la recollida d’oli de cuina usat

A partir del 5 d’abril i fins a esgotar existència s’entregarà un embut a tots els usuris/es de les deixalleries que portin oli.

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental inicia el proper 5 d’abril una campanya de sensibilització ciutadana per fomentar la recollida selectiva de l'oli de cuina usat a les llars, i proporcionarà als usuaris/es que portin oli a la deixalleria un embut per facilitar-ne la recollida.

Com recollir l’oli usat

L'oli de cuina usat es pot recollir i emmagatzemar dins d'ampolles de plàstic, ja siguin ampolles d’aigua o de refresc i una vegada plenes portar-les a la deixalleria o bé a qualsevol dels contenidors  destinats a la recollida d’aquest residu.

L’embut que s’entrega disposa d’un adaptador per poder enroscar-lo a qualsevol tipus d’ampolla de plàstic d'1,5 – 2 litres, evitant així que se’n vessi cap gota i fent senzilla la deposició de l’oli. El tap de l’ampolla es pot guardar en la subjecció que hi ha sota la tapa del mateix embut.

Quan l’oli sigui fred es pot abocar a l’ampolla amb l’ajuda de l’embut. També l’oli de les llaunes i pots de conserva.

Si separem correctament l’oli contribuïm a:

aceite bio.jpg

Reduir la contaminació de l’aigua.

Reciclar l’oli, produint biodièsel i glicerina, que és la base de l’alimentació animal, els sabons i els productes de cosmètica.

Disminuir la producció de CO2, i contribuir a reduir els gasos d'efecte hivernacle i a disminuir el consum de combustibles fòssils tradicionals.

Valoritzar un residu contaminant i convertir-lo en energia neta i renovable.

Recorregut virtual 

                              olinet23.png

A l'escola recollim l'oli de cuina usat 

oli 23.png

Durant el curs 2018/2019 es va posar en marxa el Projecte Olinet, de recollida  d’olis usats de cuina domèstics.

Inicialment el projecte va començar amb 3 escoles del municipi, l’escola del Bosc, l’escola Sant Vicenç, l’escola Can Besora i posteriorment s’hi va afegir l’escola Salvat Papasseit.

Des de llavors i fins a finals del 2022 s’han recollit quasi 3.600 litres d’oli usat de cuina de les famílies, donant-li així una segona vida per reaprofitar-lo majoritàriament com a biodièsel i per fer-ne sabó i veles.

L'any 2023 s'han afegit 6 escoles més: Escola Joan Abelló, Escola Col·legis Nous, Escola Sant Jordi, Escola Federico Garcia Lorca, Escola Sant Gervasi i la nostra escola.

Aquest projecte es troba emmarcat dins el Pla Local de Prevenció de Residus (PLPR) de l’Ajuntament de Mollet i dins la Subvenció de Foment de la Recollida Selectiva de Residus Municipals de l’Agència de Residus de Catalunya.

El funcionament és ben senzill. Durant una setmana els i les alumnes s’emporten a casa de forma gratuïta un recipient (claki) per a recollir l’oli usat de cuina de casa.  Es repartirà un claki per família. Quan aquest recipient estigui ple, el poden portar a l’escola i agafar-ne un altre de net. Els contenidors pels clakis plens i els dispensadors pels clakis nets estaran a l’espai del Racó del Reciclatge de l’escola.

La gestió del projecte (recollida dels clakis plens, buidatge, neteja i gestió de l’oli recollit) no té cap cost ni per l’escola ni les famílies i es fa a través de la cooperativa d’inserció social Apindep, cooperativa d’iniciativa social que gestiona serveis integrals i suports per a la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, les seves famílies i altres col·lectius amb risc d’exclusió social.

                                    

Consorci per a la gestió dels residus del vallès oriental

                            

                                              Oli usat.jpeg

T'ha estat útil aquesta pàgina?

2
0