Campanya Mercat Zero Envasos https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Campanya Mercat Zero Envasos

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha posat en marxa la campanya Mercat Zero Envasos al Mercat Municipal. L’objectiu és treballar per assolir el repte de reduir l’ús d’envasos de plàstic d’un sol ús i contribuir a disminuir el seu volum i, per tant, la petjada ecològica que provoquen.  Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de l’alumnat de l’Institut Aiguaviva.

Coclusions de la campanya 2023 

                                      Coclusions de la campanya "Mercat Zero envasos"      

                                                          Descarregar cartell

Antecedents. Per assolir aquest repte la campanya es divideix en 2 fases:

Quadre verd 2.png

Durant la primera fase de la campanya volem conèixer quin és l’ús dels envasos plàstics en el mercat municipal, quina és la percepció de les persones paradistes sobre aquesta temàtica, enriquir-nos de propostes fetes directament per elles, i intentar buscar alternatives per a la prevenció i la reducció.

En la segona fase de la campanya es crearà una campanya de comunicació per a difondre i conscienciar de la necessitat d’un canvi d’hàbits per reduir els plàstics d’un sol ús i així animar els clients a què vinguin a comprar amb els seus propis envasos i bosses reutilitzables i recompensar-los amb un detall sostenible. Aquesta campanya de comunicació la desenvoluparà l’alumnat de l’Institut Aiguaviva amb la participació dels paradistes.

                                          Quadre verd.png

La campanya, pas a pas

  1. Es realitzarà una enquesta dirigida a persones paradistes. Aquesta enquesta la farà l’alumnat de l’Institut Aiguaviva.
  2. Es farà una primera sessió de cocreació exclusivament amb persones paradistes.
  3. Es realitzarà una segona sessió de cocreació amb persones paradistes, l’alumnat de l’INS Aiguaviva i altres agents del municipi.
  4. L’alumnat de l’INS Aiguaviva dissenyarà i implementarà la campanya de comunicació que es durà a terme al Mercat Municipal.
  5. Un cop comenci la campanya comunicativa les persones paradistes repartiran uns passaports entre els seus clients. Cada vegada que un client vagi a comprar utilitzant carretons/bosses reutilitzables, tuppers, etc., materials que no siguin d’un sol ús i que, per tant, no generin residus la persona paradista li enganxarà un adhesiu a una de les caselles del passaport. Quan el client hagi omplert les 10 caselles del passaport se li lliurarà un detall sostenible perquè continuï comprant sense generar residus.

El projecte educatiu: aprenentatge i servei comunitari

Qaudre verd 3.jpg

Un grup de 12 alumnes de 3er d’ESO de l’Institut Aiguaviva participarà en aquesta campanya. Aniran al mercat per conèixer de prop el treball de les persones paradistes; faran les enquestes, participaran en la segona sessió de cocreació i, a partir dels resultats d’aquestes sessions de treball i de la seva pròpia ideació, dissenyaran, ajudaran i difondran la campanya de comunicació per a reduir els plàstics d’un sol ús entre els clients i la ciutadania en general. Aquest és un projecte d’Aprenentatge i Servei Comunitari (ApS). 

D’aquesta manera donarem a l’alumnat un paper fonamental per a sentir-se part en el procés de presa de decisions que afecten a una ciutat i als seus habitants, donant-los l’oportunitat d’opinar, dissenyar i desenvolupar una campanya de comunicació des d’inici a la fi amb un objectiu global que va més enllà de la municipalitat.

Les sessions de cocreació

Volem conèixer l’experiència, opinions, inquietuds, necessitats i propostes de les persones paradistes ja que són els actors principals per aconseguir aquest canvi d’hàbits del repte Mercat Zero envasos dels clients del Mercat Municipal i de retruc, de la ciutadania de Mollet del Vallès.

Recorregut virtual 

genially verd.png

Campanya Mercats Sostenibles (Diputació de Barcelona)

Aquesta campanya és la continuació de la campanya Mercats Sostenibles de la Diputació de Barcelona, que es va dur a terme durant els mesos d’octubre/novembre de 2022 al Mercat Municipal de Mollet en col·laboració amb l’alumnat de l’escola Anselm Clavé.

                  (Web Diputació)

               Quadre verd 6.png

Qui promou la campanya?

Una part del repte Mercat Zero envasos es duu a terme gràcies al Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Hub B30: Més enllà de la circularitat, cofinançat entre l’Ajuntament de Mollet i la Generalitat de Catalunya.

Una altra part es realitza gràcies a una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya, a través de la convocatòria 2022 de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals.

També, es voldria agrair la col·laboració de la Diputació de Barcelona en la cessió d’alguns dels materials de l’anterior campanya.

Fitxers relacionats

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0