Projecte Mollet Participa https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Projecte Mollet Participa

Projecte de participació ciutadana a través de ciència ciutadana

Imatge d'una fulla

L'Ajuntament de Mollet del Vallès ha posat en marxa un projecte de ciència ciutadana a través del col·lectiu Replantegem i finançat per la Diputació de Barcelona. El projecte consisteix en el disseny d'una estratègia de participació ciutadana ambiental basada en la ciència ciutadana que duri en el temps i pugui ser replicada en el futur.

L'estratègia es centra en diversos àmbits relacionats amb la ciutat saludable: biodiversitat, qualitat de l'aire, paisatge sonor, espais d'estada, mobilitat i gestió de residus.

La iniciativa neix a partir del repte de transformar la ciutat en una ciutat saludable i més respectuosa amb el medi ambient. Té com a objectius formar i empoderar la ciutadania per tal que puguin recol·lectar dades que serveixin després perquè els organismes públics puguin prendre decisions adequades sobre la ciutat. Tot i que també es treballa amb personal expert, l'estratègia inclou tots els sectors de la ciutadania i fomenta la participació de tots els grups d'edat.

Dins del projecte es començarà una prova pilot centrada en l’àmbit de la biodiversitat que inclourà dos grups diferents:

  • Les persones usuàries de l’Espai Sant Jordi.
  • Els i les alumnes dels cursos de 3r d’ESO de l'Escola Anselm Clavé.

Tallers 

Mollet és verd

Es realitzaran tres tallers amb cada grup. Al primer es presentarà que és la biodiversitat i la ciència ciutadana, en el segon es presentaran les aplicacions mòbils que s'utilitzaran per determinar i classificar les diferents espècies de fauna i flora i al tercer s'analitzaran les estratègies de difusió que es poden usar per transmetre aquestes dades.

Finalment, hi haurà una passejada conscient destinada a tota la ciutadania. La passejada conscient va destinada a entitats relacionades amb la natura i a la ciutadania en general. Consisteix a fer un recorregut per la ciutat i anar prenent dades de biodiversitat amb el telèfon i la metodologia explicada prèviament. A part de dades de biodiversitat, els usuaris també recolliran dades de qualitat sonora, de l'aire i de l'espai per les persones.

Posteriorment, es tractaran aquestes dades recollides per la ciutadania i es generaran materials audiovisuals que podran servir per prendre decisions municipals que millorin la ciutat de Mollet del Vallès en els àmbits treballats.

Sessions amb la gent gran 

1er Taller al casal Sant Jordi centrat en la introducció a la biodiversitat urbana

En aquesta sessió, el grup de gent gran participant ha après sobre la biodiversitat i la importància de la conservació d'aquesta dins del municipi i s'han familiaritzat amb les eines digitals de ciència ciutadana que permeten identificar diversos grups i guardar les observacions al núvol. En total, la sessió ha tingut XX participants interessats en la natura i en millorar la ciutat de Mollet del Vallès.

                             Taller al casal Sant Jordi

El taller s'ha dividit en 4 parts.

Primer s'ha presentat el projecte què s'està duent a terme a la ciutat i, mitjançant una sèrie de vídeos, s'ha explicat la importància de la conservació dels diversos ecosistemes per la ciutat i quin paper tenen els ciutadans en aquest punt.

La segona part del taller ha consistit a descarregar les diferents aplicacions per identificar espècies. L'aplicació principal utilitzada és iNaturalist, però també s'han utilitzat d'altres com PlantNet (per plantes), Merlin Bird ID (ocells) o Google Lens (per invertebrats i plantes).

A la tercera prat del taller s'ha sortit al carrer per provar aquestes aplicacions i aprendre a usar-les.

Finalment, s'ha tornat a l'aula per posar en comú els problemes que tenen aquestes aplicacions i en quin context les poden fer servir a la seva vida diària.

2n Taller mostrejant la biodiversitat de Mollet del Vallès 

Durant el segon taller les 6 participants van posar en pràctica els seus coneixements i van sortir al carrer a recollir dades.

L’activitat consistia a fer un recorregut on els dinamitzadors resolien els dubtes de les participants i les ajudaven a pujar les fotografies i observacions a l’aplicació iNaturalist. El recorregut va començar al casal Sant Jordi, va seguir al Parc dels Colors i va acabar al Parc dels Pinetons. Es van aconseguir pujar 24 observacions a l’aplicació iNaturalist.

 

Sessions amb els alumnes de l’escola Anselm Clavé

1er Taller a l'aula parlant de biodiversitat i ciència ciutadana 

1er Taller a l'aula parlant de biodiversitat i ciència ciutadana 

El primer taller, realitzat amb alumnat de 3r d'ESO, va ser una aproximació teòrica al concepte de biodiversitat i a la ciència ciutadana.

Els alumnes, que ja tenien un coneixement previ, van respondre una sèrie de preguntes que se’ls va fer al llarg del taller, de forma que, conjuntament amb els dinamitzadors, anaven aprofundint en els diferents conceptes de conservació de la biodiversitat.

Per acabar la sessió, es van instal·lar les aplicacions iNaturalist, PlantNet, MerlinBird i Google Lens, per tal d’utilitzar-les a la segona sessió.

2n taller al Parc dels Pinetons buscant espècies de flora i fauna

Buscant al Parc dels Pinetons espècies de flora i fauna

Al dia següent es va realitzar el segon taller, que va consistir en una sortida de camp al Parc dels Pinetons per recollir observacions.

Els alumnes es van dividir en 3 grups.

Cada grup anava acompanyat d’un professor i un dinamitzador i mostrejava 2 zones diferents del parc.

Abans de començar, als participants se’ls va fer una explicació de com utilitzar cada aplicació i per a quins grups de fauna o flora servien.

També es va proposar a cada alumne el repte d’aconseguir 10 espècies de diferents grups, alhora que se’ls va donar una fitxa per apuntar cada espècie que recollien.

Es va tancar el taller amb una posada en comú per veure quines eren les espècies més trobades.

                                      Taller amb una posada en comú per veure quines eren les espècies més trobades.

3r taller fent vídeos divulgatius a l’aula

L’objectiu d’aquest taller era analitzar les dades obtingudes en l’anterior i fer material divulgatiu que permetés informar dels tallers a la resta de població a partir de les següents preguntes: Què és la biodiversitat urbana?, Què és la ciència ciutadana?, Resultats del mostreig o Què hem après?.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0