Emergència climàtica: #MolletPelPlaneta Mollet del Vallès ha decretat l’emergència climàtica. Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Mollet referma el seu compromís en la lluita contra la crisi climàtica i la defensa de les actuacions a nivell local per assolir, entre d’altres, el compromís de la Unió Europea de reduir l’any 2030 les emissions de gasos d’efecte hivernacle (en relació als nivells de 1990) com a mínim en un 40% i arribar, també com a mínim, a una quota del 27% d’energies renovables i de millora de l’eficiència energètica. https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Emergència climàtica: #MolletPelPlaneta

Mollet del Vallès ha decretat l’emergència climàtica. Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Mollet referma el seu compromís en la lluita contra la crisi climàtica i la defensa de les actuacions a nivell local per assolir, entre d’altres, el compromís de la Unió Europea de reduir l’any 2030 les emissions de gasos d’efecte hivernacle (en relació als nivells de 1990) com a mínim en un 40% i arribar, també com a mínim, a una quota del 27% d’energies renovables i de millora de l’eficiència energètica.


L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha decretat l’emergència climàtica a la ciutat a partir de l’1 de gener de 2020. Per fer-hi front, s’activarà un paquet de mesures urgents que se sumaran a les diferents actuacions que fa anys ja s’apliquen i que han portat a Mollet a rebre diferents reconeixements per les seves polítiques adreçades a la preservació del medi ambient com ara l’European Green Leaf.

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Mollet referma el seu compromís en la lluita contra la crisi climàtica i la defensa de les actuacions a nivell local per assolir, entre d’altres, el compromís de la Unió Europea de reduir l’any 2030 les emissions de gasos d’efecte hivernacle (en relació als nivells de 1990) com a mínim en un 40% i arribar, també com a mínim, a una quota del 27% d’energies renovables i de millora de l’eficiència energètica.

En aquesta línia, les actuacions que es duran a terme estaran centrades especialment en l’àmbit de la mobilitat, l’urbanisme, els entorns escolars, la redacció d’un pla de millora de la qualitat de l’aire, crear l’agència municipal de l’energia, la gestió de residus o la bonificació fiscal municipal per al foment de l’eficiència energètica.

Algunes de les mesures previstes

  • Ampliar el nombre de zones 30 i de vianants amb l’objectiu de crear més àrees de baixes emissions.
  • Continuar amb la renovació progressiva de la flota de vehicles municipals fins arribar al 100% de vehicles d’energia verda
  • Ampliar els punts de càrrega elèctrica a la ciutat.
  • Desenvolupar a través de l’Oficina d’Eficiència Energètica i Sostenibilitat Municipal campanyes de sensibilització, formació i foment de la cultura energètica a la ciutat.
  • Fomentar l’autoconsum elèctric als habitatges, als polígons conjuntament amb el món empresarial i també als equipaments municipals per millorar l’eficiència energètica i apostar per la contribució mediambiental.
  • Difondre bonificacions fiscals municipals per al foment de l’eficiència energètica: vehicles ecològics, rehabilitació energètica d’edificis i projectes d’autoconsum energètic.
  • Incloure a la redacció del Pla d’Ordenació Urbanística de Mollet mesures que previnguin la sostenibilitat i l’eficiència energètica a les construccions i els espais públics.
  • Instal·lar punts de càrrega per vehicles elèctrics amb l’objectiu que hi hagi un a cada barri.
  • Aprofundir en la implantació d’accions d’eficiència energètica en les instal·lacions i serveis municipals prioritzant canvis d’hàbits per reduir el consum energètic
  • Introduir millores en el Pla d’acció d’energia sostenible de la ciutat per contribuir a la reducció del canvi climàtic i a l’eficiència energètica.
  • Potenciar la mobilitat de baix impacte ambiental amb la creació d’una xarxa de circuits saludables i itineraris per fer a peu i amb bicicleta.


Manifest per a la Declaració de l’Emergència Climàtica a Mollet


L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha formalitzat el seu compromís en la lluita contra la crisi climàtica signant el Manifest per a la Declaració de l’Emergència Climàtica a Mollet a partir de l’1 de gener de 2020. El document, que ha rebut contribucions i el suport de tots els grups municipals i parteix d’un compromís públic i compartit, és prou ampli perquè totes les sensibilitats polítiques es trobin representades en el que sens dubte és un repte de transcendència global.   

Amb aquest manifest, Mollet s’uneix a institucions d’arreu del món que han declarat l’emergència climàtica. En els propers anys afrontem com un dels reptes més importants la reducció de les emissions de CO2. I amb aquest objectiu, se seguirà aprofundint en la implantació d’energies renovables, les ordenances fiscals verdes que fomentin l’autoconsum energètic, complementant-ho amb mesures d’eficiència energètica i transport sostenible, fent especial èmfasi en l’educació mediambiental. En aquest sentit, se seguirà treballant per a fomentar la biodiversitat a la ciutat, millorar la qualitat de l’aire i la gestió dels residus, entre d’altres reptes.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Mollet del Vallès no parteix de zero en aquesta tasca. Des de l’adhesió l’any 2008 al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, i la posterior creació del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) el 2009, fins a l’obtenció del guardó European Green Leaf l’any 2015, són fets que demostren el compromís històric i la feina d’aquest Ajuntament en aquest camp.

El compromís també explicita la proposta d’obrir un nou espai de diàleg i participació ciutadana anomenat “Mesa per l’Emergència Climàtica”, perquè per assolir tots aquests reptes, caldrà la implicació no només de l’administració pública, sinó de la societat molletana en el seu conjunt. 

Fitxers relacionats

T'ha estat útil aquesta pàgina?

1
0