Alzina del Pont Xuclador https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Alzina del Pont Xuclador

Alzina del Pont XucladorTallada l'any 1932

Prop del torrent Caganell, contemplem l'alzina del Pont Xuclador. És una alzina fantàstica, té una soca molt gruixuda i per abraçar-la almenys farien falta cinc homes. La seva copa també és fabulosa, els cimerols de les branques estan plens de nius d'ocells, de pardals i garses, i quan surt el sol i també quan se'n va a la posta, fa bo de sentir el concert de cant que els ocells allà hi organitzen.
 
Aquesta alzina gegantina i centenària, quin munt de coses haurà vist i quantes tempestes de llamps i trons, d'aigua i pedregades haurà aguantat [...] Alguns molletans encara ens recordem de les bromes pesades que de tant en tant ens gastava, fent-nos beure a morro. Aquesta alzina tan famosa és propietat d'en Fonolleda, i aquest senyor, l'any 1932, va prendre el determini de tallar-la. A l'assabentar-se'n, en Josep Sans (Vilarrosal) va voler fer-li veure la veritat de la barbaritat que anava a cometre però al no poder-lo convèncer li oferí donar-li la meitat del valor de l'alzina i que no la tallés. Però no el va voler escoltar i l'alzina fou tallada i venuda al Fermí de Montcada i així es va cometre una altra barbaritat fent desaparèixer una alzina de tanta anomenada i estimada de tots els molletans.
 
[...] Tot el poble va sentir molt la tallada d'aquesta alzina, però l'únic home que va aixecar la veu fou el Josep Sans.
 
 
Pere Bonvilà i Miralles (Mollet del Vallès, 1905 - 1986)
BONVILÀ, P. (1980). "El meu Mollet. Boscos i vernedes". Document inèdit, 16 p. Mollet del Vallès.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0