Mollet Ciutat biofílica El terme Biofilia es refereix a l’afinitat innata dels humans cap a la natura i aquest terme significa que la ciutat es capaç de créixer i conviure tot respectant la natura que existeix. https://www.molletvalles.cat/@@site-logo/logo-mollet-del-valles-blanc.svg

Mollet Ciutat biofílica

El terme Biofilia es refereix a l’afinitat innata dels humans cap a la natura i aquest terme significa que la ciutat es capaç de créixer i conviure tot respectant la natura que existeix.

La prova de que Mollet del Vallès aposta cada cop més per la Biofília, es demostra amb l’esforç per apropar la natura als ciutadans i per l’estratègia ambiental i de gestió del verd urbà que es segueix des de fa anys.

En aquests sentit es poden esmentar plantejar diversos exemples concrets d’actuacions realitzades que ho exemplifiquin.

 

Protecció i reconeixement dels elements singulars


Abans de plantejar la plantació de nous exemplars, cal tenir en compte quin és el patrimoni vegetal de que disposem i posar-lo en valor davant tots els agents implicats ens la gestió de la ciutat i davant els propis ciutadans.

A Mollet, el planejament de la ciutat contempla, la protecció dels arbres i arbredes singulars del terme municipal, tant si són en sòl de domini públic com en sòl privat. El catàleg d’arbres singulars de Mollet conté exemplars d’arbres i palmeres que presenten un interès a nivell urbanístic local, ja sigui pel seu emplaçament, per la seva edat, mida, característiques botàniques, raresa, qualitats estètiques o valor ornamental, històric o simbòlic i disposen d’una protecció jurídica com a béns de protecció nivell c/e del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal.

Existeixen diversos casos d’èxit en aquest sentit, però en podem destacar alguns de concrets a mode d’exemple:

  • Els plàtans del torrent Caganell a barri de Can Borrell, pre-existents a la urbanització del barri i que donen continuïtat a tota la arbreda que ressegueix el torrent Caganell al seu pas per Gallecs fins penetrar a la ciutat.
  • El Roure de l’Hospital, un magnífic exemplar de més de 200 anys que creixia entre conreus i que actualment es troba en el recinte de l’Hospital. Gràcies a la protecció de què gaudia, el disseny de l’edifici de l’hospital es va adaptar per poder conservar l’arbre i avui en dia ha esdevingut un emblema, fins al punt que l’hospital l’ha incorporat al seu logo i és símbol de l’homenatge als donants de sang i dona nom a la Fundació sanitària “El roure del Vallès”.
  • El Roure de l’Ajuntament i el Roure del Mil.lenari, són dos exemples d’arbres protegits pel seu simbolisme com a símbols de la ciutat i del seu Ajuntament.



Límit de la ciutat


El límit de la ciutat és aquella franja on acaben les edificacions i comença l’ entorn natural que envolta l’espai construït. Si volem apostar per un model sostenible de desenvolupament urbà, és bàsic canviar el model de ciutat que creix constantment destruint mica en mica l’entorn que l’envolta, per un model en que la ciutat deixa de créixer i és la natura qui penetra cap al centre urbà, creant una autèntica xarxa d’espais verds que afavoreixin la biodiversitat i facilitin la mobilitat sostenible i les comunicacions de vianants i ciclistes cap a l’entorn natural.



Parc dels Pinetons i entorn de l’ Hospital

Just al límit de la ciutat pel barri de Can Borrell , un espai delicat on la ciutat es fon amb el paisatge periurbà, s’ha construït recentment un gran hospital comarcal. Aquest edifici amb gran patís interiors enjardinats i façana de vidre, manté una fora relació visual amb l’espai verd que l’envolta: el Parc dels Pinetons. Aquest parc està basat en els valors agraris que històricament han dominat el territori i que permeten oferir imatges canviants i molt vistoses durant tot l’any, les quals poden observar-se perfectament des de l’hospital, ajudant se’ns dubte, a fer més agradable l’estada de pacients i familiars.

El parc aprofita les tècniques i mètodes utilitzats tradicionalment pels pagesos per formalitzar el territori i crear un mosaic de plantacions, conreus i boscos que creixen a mesura que els ciutadans se’l van fent seu. L’agricultura és se’ns dubte una poderosa eina per resoldre grans espais verds amb uns costos de manteniment i conservació ajustats i pot resoldre molt bé bona part dels espais verds periurbans.



Gallecs
Els camins dels Pinetons configuren una de les portes d’accés a l’espai rural de Gallecs, on l’activitat principal és l’agricultura i constitueixen un espai molt freqüentat constantment per vianants, ciclistes i ciutadans que fan exercici.

A Gallecs, la preservació de la natura i l'agricultura tradicional i ecològica s'uneixen a la pràctica del lleure i la realització d'activitats d'educació ambiental. Hi trobem diferents itineraris senyalitzats i també podem gaudir de la fauna autòctona, sobretot els ocells que hi passen durant les migracions. D'uns anys ençà, Gallecs s'ha convertit en l'espai preferit de centenars d'aficionats al running, a les caminades o, simplement, a la natura. L’espai rural de Gallecs, que està inclòs en el Pla d’Espais d’Interes Natural (PEIN) s’ha convertit avui en el gran parc de la ciutat de Mollet.



Horts socials
Un dels atractius per la gent de Mollet és la presència de 200 horts socials dins l’espai natural de Gallecs, que estan gestionats per l’Ajuntament i on els ciutadans que ho sol·liciten poden conrear un hort de 200 m2 i obtenir les seves pròpies hortalisses.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0